Hollande: Brüsszel nem diktálhat!

"Az Európai Bizottság nem diktálhatja nekünk, hogy mit kell tennünk. Csak annyit mondhat, hogy Franciaországnak helyre kell állítania az állami kiadásokat" - fogalmazott az államfő.

Hozzátette: "Ami a strukturális reformokat illeti, nevezetesen a nyugdíjreformot, mi és csakis mi mondhatjuk meg, hogy melyik a helyes út a cél eléréséhez". A francia elnök mindezt azt követően mondta szerdán, hogy az Európai Bizottság azt kérte a francia kormánytól: még az idén indítsa el a nyugdíjreformot. A francia elnök először használt ilyen szokatlanul határozott hangnemet Brüsszellel szemben.

_
Francois Hollande, Socialist Party candidate for the 2012 French presidential election, speaks to the journalists as he arrives at his campaign headquarters in Paris April 23, 2012 the day after the first round of the 2012 French presidential election. REUTERS/Jean-Paul Pelissier (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS MEDIA)

Az Európai Bizottság a munkaerőpiac reformját, valamint a nyugdíjreformot követelte szerdán Franciaországtól cserébe azért, hogy meghosszabbította 2015-ig a határidőt a túlzott mértékű deficit elfogadható szintre, azaz a GDP 3 százaléka alá történő lefaragására. Hollande felhívta arra a figyelmet, hogy ő maga már tett javaslatot a nyugdíjreformra és hogy azt konzultációkkal, igazságosan és felelősséggel fogja a kormány végrehajtani.

"A nyugdíjakat illetően az az igazság, hogy egyeztetést fogunk indítani a szociális partnerekkel, igazságosan, felelősen azzal a szándékkal, hogy véget vessünk a deficitnek" - mondta az államfő. A tárgyalások elvileg júniusban kezdődnek a nyugdíjreformról, s a kormány tervei szerint még az év vége előtt lezárulnak. Korábban egyébként Jean-Marc Ayrault kormányfő úgy fogalmazott, hogy a nyugdíjreformot nem azért kell végrehajtani, mert Brüsszel ezt kéri Párizstól, hanem "mert tudjuk, hogy meg kell mentenünk az újraelosztó rendszert". Pierre Moscovici gazdasági miniszter pedig úgy vélte, hogy az Európai Bizottság ajánlásai egybeesnek a kormányzat által elindított programokkal a munkaerőpiac, a versenyképesség és a nyugdíjak területén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.