Hollande: Burkina Fasó és Tunézia követendő példa

A francia elnök a frankofón nemzetek kétnapos csúcstalálkozóján vesz részt a szenegáli fővárosban, Dakarban. Francois Hollande az afrikai vezetőknek pozitív példaként említette a Burkina Fasóban és Tunéziában végbement békés politikai átmenetet.

A francia államfő a dakari találkozón elmondta, Franciaország továbbra is támogatja a regionális küzdelmet az iszlám fegyveresek ellen.

Tömeges utcai tiltakozások döntötték meg Burkina Fasóban Blaise Compaoré elnök hatalmát október végén, amikor is a politikus megpróbálta meghosszabbítani hatalmát egy alkotmánymódosítással. A francia elnök szerint az afrikai ország példája gondolkodási időt ad azoknak a vezetőknek, akik szeretnének hatalmon maradni azáltal, hogy megszegik az alkotmányos rendet. Hiszen az emberek döntenek róla mi törvényes és mi nem - tette hozzá Hollande.

A francia elnök szorgalmazta, hogy a nyugat-afrikai országot irányító átmeneti vezetőség a Compaoré rezsim tagjainak bevonásával tartson választásokat jövőre, a megbékélésre koncentrálva.

Hollande nem sokkal azután állt színpadra, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Joseph Kabila beszélt, akit ellenfelei azzal vádolnak, hogy második mandátuma lejárta után is hatalmon akar maradni. Kabila nem volt hajlandó nyilatkozni erről a sajtónak.

A kongói delegáció egyik tagja azt mondta, a nyugati nemzeteknek hagyniuk kell, hogy Afrika végrehajtsa a politikai változást a maga módján. Burkina nem modell más országok számára. Minden országnak megvan a saját valósága, és ez árnyaltabb ennél - mondta Collin Kandolo a Reutersnek. A francia államfő Franciaország elnöke, és nem Kongóé, ezt tiszteletben kell tartani - tette hozzá.

Hollande Tunéziát is dicsérte, mely egy teljesen demokratikus átalakuláson ment keresztül. Az ország egy sikeres példája az arab tavasznak.

A leköszönő tunéziai miniszterelnök, Mehdi Jomaa a Reutersnek kiemelte, hogy a békés átmenet és a megalakult új kormány ösztönzőleg hathat a külföldi befektetések visszatérésére a kulcsfontosságú ágazatokban, mint a mezőgazdaság és a turizmus.

A francia elnök kifejezte részvétét a Nigéria északi részén történt merényletben elhunyt emberekért, és támogatásáról tett ígéretet. A gyanú szerint pénteken az iszlamista Boko Haram szervezet megölt 81 embert egy nigériai mecsetben.

Hollande hangsúlyozta, most és mindörökké a terrorizmus ellen kell küzdeni. Franciaországból mintegy 3000 katonát vezényeltek harcba iszlamista fegyveresek ellen a Száhel-övezetbe.

A kameruni elnök, Paul Biya a fegyveres támadások kapcsán nagyobb szolidaritásra hívta fel a tanácskozáson a jelenlévők figyelmét. A Nigériával nyugaton határos Kamerun több száz fegyverest küldött a határtérségbe a Boko Haram ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.