Holland békefenntartókat jelentettek fel Srebrenica miatt

Népirtás és háborús bűnök vádjával feljelentést tett a srebrenicai mészárlás áldozatainak több hozzátartozója három egykori holland békefenntartó ellen.

Az 1995 nyarán a kelet-boszniai Srebrenica védelmére kirendelt egykori Dutchbat III. zászlóalj parancsnokát és parancsnok-helyettesét vádolja négy hozzátartozó azzal, hogy rokonaikat a boszniai szerb erők kezére juttatták. A feljelentésben megjelölt harmadik katona egy személyzeti tiszt.  – A srebrenicai áldozatok rokonai feljelentést tesznek a Dutchbat katonái ellen 1995 júliusában elkövetett népirtás és háborús bűnök vádjával – közölték a hozzátartozók ügyvédjük, Liesbeth Zegveld által közzétett közleményükben. A boszniai város 1995. július 11-én jutott a szerb erők kezébe. A mészárlást, amely a legsúlyosabb tömeggyilkosság volt Európában a második világháború óta, s amelyben közel 8000 muzulmán férfit és fiút öltek meg, népirtásnak minősítette a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék és a Nemzetközi Büntetőbíróság is.

A négy felperes - Haszan Nuhanovics, aki a szüleit és a bátyját veszítette el, valamint Mehida, Damir és Alma Musztafics, az eltűnt Rizo Musztafics özvegye és gyermekei - a keresetet a hollandiai Arnhem bíróságán nyújtották be. A hágai törvényszék 2008 szeptemberében elutasította a hozzátartozók keresetét, akik azt kérték, hogy ismerjék el a holland állam felelősségét hozzátartozóik halálában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.