Hodorkovszkij tizennégy évet kapott

Második perében tizennégy év börtönre ítélték Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnást, a Jukosz egykori vezetőjét.

A vád javaslatát szinte szó szerint helyben hagyva 13 és fél év börtönre ítélte a moszkvai bíróság Mihail Hodorkovszkijt a csütörtökön befejezett második perben. A Jukosz olajvállalat 2003 óta ülő egykori tulajdonosa így legkorábban 2017-ben szabadulhat.

A négy napon keresztül - sokszor tévesen becsúszott lapokkal együtt - felolvasott ítélet Hodorkovszkij ügyvédjei szerint ellentmondásoktól hemzseg: egyfelől bűnösnek találta abban, hogy leányvállalatokon keresztül ­ szintén elítélt üzlettársával, Platon Lebegyevvel együtt ­ eltulajdonította a Jukosz csaknem teljes olajtermelését, ugyanakkor elismeri, hogy a cég többmilliárd dolláros haszonra tett szert. A Kreml politikai ellenfelei úgy vélik, a másfél év alatt lezajlott per - csakúgy, mint az előző - politikai indíttatású volt, és lényege, hogy az egykor leggazdagabb üzletember politikai ambíciói semmiképp se jelentsenek veszélyt Vlagyimir Putyin hatalmára. (A jelenlegi kormányfő a 2012-es elnökválasztásokon vissza is térhet a 2008-ban Dmitrij Medvegyevnek "átadott" elnöki székbe. Az ítélet bírálói szerint kulcsfontosságú volt, hogy az első ítélete alapján jövőre szabaduló Hodorkovszkij ne hagyhassa el a börtönt 2012 előtt.)

- Az ítélet bebizonyította, hogy a valódi hatalom Putyin kezében van, míg Medvegyev szavai súlytalanok - nyilatkozta az Eho Moszkvi rádiónak Borisz Nyemcov, a Jelcin-éra egykori kormányfőhelyettese, hozzátéve, hogy Hodorkovszkij legfeljebb akkor szabadul, amikor Putyin távozik a hatalomból.

Az ítéletet - amely ellen közéleti személyek, írók zenészek is felszólaltak - abszurdnak találta az Orosz Jogi és Bírósági Információs Ügynökségnek (RAPSZI) nyilatkozó több ügyvéd is, kifogásolva, hogy az ítélet alapján Hodorkovszkij saját magától lopott. (Az első perben Hodorkovszkijt adócsalásért ítélték el, a mostani ügy pénzmosásra és lopásra vonatkozott.)

A vádiratot lényegében átvevő Viktor Danyilkin bíró - és általában az orosz bíróságok - függetlenségét vitatók szerint az ítélet ismét a bíróság politikai kézi vezérlését bizonyítja. Ezt erősítette, hogy az ítélethozatal előtt néhány nappal Putyin lényegében bűnösnek mondta és gyilkossággal vádolta meg Hodorkovszkijt éves televíziós műsorában. Ugyanakkor a kormány a csütörtöki bírói döntést nem kommentálta.

Bár a per nagy nemzetközi visszhangot keltett ­ John McCane republikánus elnökjelölt, később Hillary Clinton külügyminiszter utalt arra, hogy negatívan hathat a döntés az orosz amerikai kapcsolatokra - nem valószínű, hogy ez közvetlenül befolyásolná Moszkva és Washington viszonyát.Aggodalmaikat megfogalmazva ugyan, de óvatosan nyilatkoztak Európában is. A brit és francia külügyminisztérium is a jogbiztonság fontosságára hívta fel a figyelmet, megjegyezve azonban, hogy a döntés elleni fellebbezés feltételei adottak Oroszországban is, amivel Hodorkovszkij ügyvédjei élni is fognak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.