Hodorkovszkij nem akar politikai szerepet vállalni, de a foglyokért még harcolni fog

És csak akkor tér vissza Oroszországba, ha utána újra külföldre utazhat. Ezt a volt olajmágnás a Novoje Vremja című orosz lapnak nyilatkozta Berlinben, a délutáni sajtótájékoztatón pedig azt mondta, harcolni fog az orosz politikai foglyok szabadulásáért.

Mihail Hodorkovszkij nem kíván a jövőben politizálni, és csak akkor tér vissza Oroszországba, ha utána újra külföldre utazhat. Ezt a volt olajmágnás a Novoje Vremja című orosz hetilapnak nyilatkozta Berlinben.

Hodorkovszkij kijelentette, ha erre engedélyt kap, természetesen visszatér Oroszországba, de családi helyzete miatt szükség lesz arra, hogy külföldre utazhasson.  A börtönéből több mint tíz év után pénteken szabadult és onnan a német fővárosba érkezett orosz üzletemberrel készített interjú vasárnap jelent meg a lap internetes oldalán, megelőzve a közép-európai idő szerint 13 órára meghirdetett berlini sajtótájékoztatót.

Hodorkovszkij azt is elmondta a Novoje Vremjának, hogy nem akarja visszakövetelni részvényeit, amelyeket az orosz Yukos (Jukosz) olajvállalatban birtokolt. Az olajcéget, amelynek Hodorkovszkij a főrészvényese volt, az orosz hatóságok 2006-ban 27 milliárd dollár adóhátralék kivonásával csődeljárás alá vonták és felszámolták.  

Az orosz üzletember Berlinben interjút adott a Dozsgy nevű orosz független tévének is, amelyben kijelentette, hogy csütörtökön az orosz állami televízió esti híradásából értesült arról, hogy az orosz elnök megkegyelmez neki. Elmondása szerint rögtön megértette, hogy Vlagyimir Putyin megtörtént eseményről beszél. Az államfő három napja moszkvai nemzetközi sajtóértekezletét követően jelentette be, hogy hamarosan megkegyelmez a volt olajmágnásnak.

Hodorkovszkij azonnal magához vette a dokumentumait, mert a börtönben bevett szokások szerint addig kellett őt elszállítani Szegezsáról, amíg az újságírók nem érnek oda a nyugaton Finnországgal határos Karél Köztársaságban lévő településre, ahol a büntetőtáborban őrizték. Éjjel a tábor parancsnoka ébresztette, majd egy szobába vitte, ahol már a karéliai büntetés végrehajtási igazgatóság vezetője várta.

Hodorkovszkij elmondása szerint semmi értelme sem lett volna annak, ha közli, hogy nem hagyja el Oroszországot. Elárulta, hogy Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter javaslatára írta meg a kegyelmi kérvényét. Hangsúlyozta, hogy sohasem volt hajlandó elismerni a bűnösségét, amelyhez Putyin mindig is ragaszkodott, de azt sem állította, hogy elfogadhatatlan számára a kegyelmi kérvény megírása. Az orosz államfő azt mondta csütörtökön, hogy maga az olajmágnás kért kegyelmet emberiességi okokra hivatkozva, s azt írta kérelmében, hogy az édesanyja beteg.

Hodorkovszkijt 2005-ben és 2010-ben is elítélte az orosz bíróság csalás, sikkasztás, adóelkerülés címén, és csak jövő augusztusban szabadult volna a karéliai büntetőtáborból.

A vasárnap délutáni berlini  sajtótájékoztatóján Hodorkovszkij mindehhez hozzátette, nem akarja, hogy szimbólumként nézzenek rá, mert Oroszországban vannak még politikai foglyok, és ő harcolni fog, hogy elengedjék őket. Úgy fogalmazott, Putyin „nem hibázott” az ő ügyében, és köszönetet mondott Angela Merkel német kancellárnak az ő kiszabadítása érdekében tett erőfeszítésekért. Elárulta, hogy  amikor pénteken szabadlábra helyezték, nem volt választása, hogy hová menjen, az őrök egészen addig kísérték, amíg be nem szállt az érte küldött német magánrepülőgépbe. Visszatérni Oroszországba egyelőre nem fog, mert nem biztos abban, hogy újra elutazhatna, ha a helyzet ezt kívánná.

Bevallása szerint Hodorkovszkij az üzleti életben már mindent elért , amit akart, és megengedheti magának, hogy a közéleti, társadalmi munkára összpontosítson, és ezért, hogy politizálni már nem akar. „A társadalmi felelősség jegyében működő üzleti élet a demokrácia szempontjából nagyobb jelentőséget visel bármilyen kormányzatnál” – zárta a sajtótájékoztatót. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.