Hodorkovszkij Medvegyev támogatására szólít fel

Mihail Hodorkovszkij, az egykori Yukos olajipari konszern börtönben lévő volt főrészvényese szerdán Dmitrij Medvegyev elnök modernizációs törekvéseinek támogatására szólított fel.

Oroszország egykor leggazdagabb embere a Handelsblatt című német lapnak adott interjújában - amely Hodorkovszkij honlapján olvasható -, rámutatott: "Abból indulok ki, hogy ez Dmitrij Medvegyev őszinte álláspontja, és úgy vélem, a társadalomnak és az elitnek aktívan támogatnia kell az elnököt, nem pedig hervadtan szemlélődnie".
Hodorkovszkij szerint "az orosz gazdaság és irányítási rendszer megragadt a XX. század közepén, a gazdaság iparosítottságának foka és a túlzott központosítás nem hatékony a mai társadalomban".

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ha szabadlábra kerül, elsősorban a családjával szándékozik foglalkozni, szakmai téren pedig az alternatív energia és az oktatás-képzés foglalkoztatja. "Biztosan tudom, hogy mivel nem fogok foglalkozni: a kőolajiparon túljutottam" - mondta.

Szólt arról is, hogy az ellene most felhozott vádak, valamint azok, amelyek alapján egyszer már elítélték, sehogyan sem hozhatók összhangba. Korábban 8 évi szabadságvesztésre ítélték azon a címen, hogy a Yukos nem fizette ki adója egy részét. Most hatalmas összegű pénzmosás mellett azzal vádolják, hogy ellopta a Yukos összes olaját. Hodorkovszkij szerint ha a Yukos fizetett adót, akkor nyilván el is adott olajat, az eladott olajat pedig ő nem lophatta el.

Az ellene most folyó második perről szólva kijelentette: egyes hivatalnokok, akik meggazdagodtak tulajdona szétlopkodásából, így próbálják elodázni szabadlábra kerülésének időpontját.

Ha bűnösnek találják, az egykori olajmágnásra a most folyó második perben akár újabb 15-20 évet is kiszabhatnak. A második Hodorkovszkij-per kimenetelét általában a medvegyevi liberalizálás próbakövének tekintik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.