Hodorkovszkij elnök lenne

A volt Jukosz-vezér és milliárdos szombaton egy Le Monde-nak adott interjúban tett bejelentést erről. Online politikai mozgalmat is indított. A várakozásai szerint Vlagyimir Putyin dühöngeni fog.
Ha felkérnék rá, vállalná Oroszország elnöki tisztségét Mihail Hodorkovszkij. A volt Jukosz-vezér és milliárdos szombaton egy Le Monde-nak adott interjúban tett bejelentést erről. Bevallása szerint ha Oroszország „a normális fejlődés" útját járná, akkor a politikai szerepvállalás lehetősége nem érdekelné, de „szükségesnek tűnik" felülemelkedni a politikai válságon, és egy alkotmányreform keretében elnöki jogköröket átadni az igazságszolgáltatásnak, a parlamentnek és a civil társadalomnak. Készen állnék ennek a feladatnak a teljesítésésre – jelezte, hozzátéve, az ellenállás fő színterét a választások – főleg a 2016-os parlamenti – jelentik.
Hodorkovszkij még a börtönévek alatt egy moszkvai bíróságon. Készen áll
Hodorkovszkij még a börtönévek alatt egy moszkvai bíróságon. Készen áll
Tatyana Makeyeva / Reuters

Hodorkovszkij 2003-tól tavaly decemberig börtönben ült. A közkeletű nyugati gyanú szerint a Kreml állította félre, amiért kezdett túl nagy fenyegetést jelenteni Vlagyimir Putyin elnök hatalmára. Adócsalás és sikkasztás vádjával vették őrizetbe, amiért 2005-ben nyolc évet kapott, két évvel később pedig egy második perben 350 millió tonna olaj ellopásáért még 12 évre ítélték. Putyin decemberben elnöki kegyelemben részesítette, ami után Hodorkovszkij Németországba távozott és úgy nyilatkozott, távol tartja magát a politikától.

Ezt az ígéretét most nem csak az elnöki ambíciókról szóló bejelentéssel szegte meg, hanem azzal is, hogy Nyitott Oroszország néven online politikai mozgalmat indított. Így hívták azt az alapítvány is, amelyet a többi Jukosz-vezérrel – köztük a vele együtt elítélt Platon Lebegyevvel hozott össze 2001-ben, és amelynek a működését öt évvel később az orosz hatóságok felfüggesztették.

Amikor 2003-ban adócsalás és sikkasztás vádjával őrizetbe vették, Hodorkovszkij Oroszország leggazdagabb embere volt, tizenhatodik az amerikai Forbes magazin milliárdosokról készített listáján. Jelenleg Svájcban él. Várakozásai szerint – árulta el az interjúban – Putyint dühíteni fogja az ő elnöki ambícióról szóló hír.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.