Hódítók al-Kaida-zászlókkal

Füstöljétek ki őket! – ezzel a felhívással fordult Fallúdzsa lakóihoz és a Bagdadtól hetven kilométerre nyugatra fekvő város körül élő törzsekhez Nuri al-Maliki iraki miniszterelnök.

A bagdadi kabinet utasítására a kormányerők és a velük szövetséges törzsi fegyveresek bekerítették a több mint 300 ezer lakosú települést, ahonnan sokan menekülnek a küszöbön álló ostrom elől. Al-Maliki szerint a hadsereg az a parancsot kapta, hogy Fallúdzsa visszafoglalása során kímélje meg a lakóövezeteket, ezeket ne bombázzák – írta az AP.

A szunnita többségű Anbar tartományban lévő Fallúdzsát még a múlt héten rohanták le és foglalták el az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) fegyveresei. Az iszlamista lázadók hatalmukba kerítették a tartomány fővárosa, Ramadi egy részét is. Az anbari harcokban eddig legalább ötvenen vesztették életüket.

A terroristák Fallúdzsa belvárosát, az ottani kormányzati negyedet tartják ellenőrzésük alatt. Szemtanúk szerint a rajtaütés során katonai és rendőrségi járműveket zsákmányoltak, ezekre az al-Kaida fekete lobogóit tűzték ki. Fallúdzsa részleges eleste súlyos csapás a síita bagdadi kormány számára, ugyanakkor új fejezetet jelent az Irakon belül dúló, vallási hátterű erőszakcselekményekben. A síita Irán hétfőn katonai segítséget ajánlott fel a bagdadi kormánynak.

Anbarban a vallási ellentétek azután éleződtek ki, hogy múlt év végén a kormányerők – terrorizmus vádjával – letartóztattak egy szunnita parlamenti képviselőt, és szétkergették a bagdadi kormány ellen tüntetők táborát.

Irak mellett Szíriában is aktív az ISIL, a több mint tízezer fősre becsült szunnita fegyveres alakulatok a damaszkuszi rezsim ellen harcoló lázadókat erősítik a közel-keleti országban dúló polgárháborúban. Az ISIL az ellenőrzése alatt tartott területeken szigorú iszlám törvénykezést vezetett be. Az al-Kaidának 2004-ben hűséget esküdött iraki szárny vállalta magára a radikális síita szervezet, az Irán támogatását élvező Hezbollah bejrúti főhadiszállása ellen a múlt héten elkövetett bombamerényletet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.