Hódító úton a dzsihádisták

John Kerry amerikai külügyminiszter a katonai együttműködést sem zárja ki Iránnal

Ellenállásba alig ütköztek, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) szélsőséges szervezet fegyveresei könnyen bevették az észak-iraki Tal-Afart. A többségében türkmének lakta város – ahol a helyi beszámolók szerint a középületeken a dzsihádisták fekete zászlói lobognak – stratégiai fontosságú, mivel az ISIS által már korábban bevett Moszult a szír határral összekötő út mentén fekszik. A településről sokan menekülnek.

Tal-Afarból menekülnek az emberek, többségében síita türkmének
Tal-Afarból menekülnek az emberek, többségében síita türkmének
Emrah Yorulmaz/Anadolu Agency / AFP

Bár az iraki kormányerők állítják, hogy ellenoffenzívájukkal feltartóztatták az al-Kaida terrorhálózat szíriai és iraki helytartójának számító ISIS előrenyomulását, Tal-Afar elvesztése másról árulkodik. A dzsihádisták térnyerése, az, hogy mind közelebb jutnak Bagdadhoz, egyre jobban aggasztja az Egyesült Államokat. John Kerry amerikai külügyminiszter a Reuters szerint egyenesen arról beszélt, hogy Washington kész lenne hosszú évtizedes ellenségével, Teheránnal akár katonai együttműködésre is, hogy közös erővel állítsák meg az ISIS-t. Az amerikai légierő és cirkálórakéták bevetését egyaránt lehetségesnek nevezte azon cél érdekében, hogy egyben tartsák Irakot, ami megítélése szerint Iránnak is az érdeke. – Minden konstruktív megoldás irányában nyitottak vagyunk – tette hozzá Kerry.

A CNN szerint Teherán a Forradalmi Gárda különleges erőinek mintegy 500 fős egységét dobta át Irakba, a Bagdadtól északkeletre fekvő Diyala kormányzóságba, hogy ezzel is segítsék az iraki kormányerők offenzíváját. Iráni részről cáfolták, hogy katonáik a szomszédos országban harcolnának.

Kerry szerint a dzsihádisták nemcsak Irak, Szíria és a tágabb értelemben vett térség, hanem Európa és az USA biztonságát is veszélyeztetik. Az amerikai diplomácia vezetője nem gondolja, hogy a szunnita szélsőséges lázadók képesek lesznek bevenni az iraki fővárost, ahol száz amerikai tengerészgyalogossal megerősítették az Egyesült Államok nagykövetségének védelmét. Hírügynökségi jelentések szerint az ISIS harcosai már Bagdadtól ötven kilométerre északkeletre, Bakubánál vannak, ahol heves harcokat vívnak a kormánycsapatokkal.

Kerry a Yahoo Newsnak adott interjújában sürgette Nuri al-Maliki kormányfőt, hogy a politikai folyamatokba, akár a kabinetbe is, vonja be a szunnita kisebbség képviselőit. Közben több tízezren jelentkeztek az iraki hatóságoknál, hogy harcolni akarnak az ISIS egységei ellen. Az önkéntesek többsége síita, akik a síita hitszónokok harcra buzdító felhívásait követik.

Magyarország iraki nagykövetségén zavartalanul folyik a munka, a személyzet hazamenekítése nem merült fel – mondta hétfőn az MTI-nek telefonon Szatmári Tibor bagdadi magyar nagykövet. Az AFP szerint több nyugati ország hétfőn megkezdte iraki nagykövetségének kiürítését.

Szatmári Tibornak arról nincsenek adatai, hogy hány magyar állampolgár van jelenleg Bagdadban, számukat elenyészőre teszi. Irak egészét tekintve már több száz főről lehet szó – vállalati alkalmazottakról –, ám ők biztonságos területen, Kurdisztánban dolgoznak, és nem érinti őket az ISIS egyre több várost meghódító offenzívája. A nagykövet elsősorban annak tulajdonítja a dzsihádisták katonai sikereit, hogy az iraki hadsereg még nem építette fel magát, a reguláris erők nincsenek hozzászokva a partizánakciókkal operáló, utcai harcokban jártas ISIS-harcosok taktikájához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.