Hivatalosan is megvádolhatják a román sportminisztert

Bűnvádi eljárás megindítását kéri a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) a sikkasztással és hivatali visszaéléssel gyanúsított Monica Iacob-Ridzi volt ifjúsági és sportminiszter ellen, aki jelenleg parlamenti képviselő.

Monica Iacob-Ridzi korábban azért mondott le miniszteri tisztségéből, mert a sajtó össztüzet zúdított rá az ifjúság napjának  rendezvényeire elköltött közpénzek miatt.

Daniel Morar, a DNA vezető  ügyésze közölte, hogy a bűnvádi eljárás indítására vonatkozó kérést  elküldte Románia főügyészéhez, aki a kérés megvizsgálása után dönt  arról, hogy továbbítja-e majd a kérést a bukaresti képviselőház  vezetőségéhez. A román törvények szerint ugyanis egy képviselői  mandátummal rendelkező volt vagy jelenlegi miniszter ellen csak a  parlament beleegyezésével lehet bűnvádi eljárást indítani.

A sportminisztérium által elköltött közpénzek ügyében a DNA összesen hat személy ellen indít vizsgálatot, akiknek egy része minisztériumi alkalmazott. A szaktárca által szervezett ifjúsági nap  rendezvényeire elköltött 730 ezer euró ügyében korábban parlamenti  vizsgálóbizottságot is felállított a román törvényhozó testület. E  bizottság július elején sikkasztással és hivatali visszaéléssel  vádolta az akkor még miniszteri tisztséget betöltő Ridzit.

A sajtó megkérdőjelezte, hogy gazdasági válság idején indokolt-e  ilyen sok pénzt költeni koncertekre és egyéb szabadidős  rendezvényekre, másrészt viszont felmerült annak a gyanúja is, hogy  egyes események költségeit valójában nem a minisztérium állta, hanem  magáncégek fedezték.

Legújabban Elena Udrea idegenforgalmi miniszterrel szemben  merült fel hasonló gyanú. A Jurnalul National című napilap azt veti a tárcavezető szemére, hogy a romániai turisztikai lehetőségek  népszerűsítését célzó különböző programokkal valójában saját  politikusi arculatát reklámozza, és ezért több százezer euró értékű  szerződéseket kötött romániai kereskedelmi televíziókkal.

A sportminisztérium által kötött reklámszerződések esetében is  felmerült a gyanú, hogy a televíziók nem a reklámok között számoltak  be a rendezvényekről, hanem híradásokat készítettek, amelyekben  megjelent a miniszter is. A romániai audiovizuális médiatörvények  viszont tiltják, hogy reklámra szánt pénzekből híreket  vásároljanak az érdekeltek. Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (NLP) máris bejelentette, hogy Udrea esetében is vizsgálóbizottság felállítását kéri.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.