Hivatalosan is kiírták a katalán népszavazást

Artur Mas katalán kormányfő aláírta azt a rendeletet, mely szerint november 9-én népszavazást tartanak Katalónia függetlenné válásáról.

„Szavazni és dönteni akarunk, és most már megfelelő keretünk is megvan ehhez" – idézi Mas szavait az El País.

A rendelet szignózása nem meglepetés, hiszen a kormány felől érkező nyomás ellenére a katalán kormányfő a skót referendumhoz hasonló népszavazáson akar dönteni a spanyolországi tartomány jövőjéről.

Marino Rajoy kormányfő már korábban megígérte, hogy minden erejével megakadályozza az alkotmányellenesnek tartott népszavazást, ám Katalónia meg fogja tudni tartani a referendumot, ami hivatalosan nem is népszavazás, hanem népi konzultáció, így nem is kötelező érvényű.

A kormányfő azonban várhatóan nem hagyja annyiban a dolgot, és a hírek szerint jövő hét elején rendkívüli ülést hív össze, sőt, állítólag kész az alkotmánybíróság elé vinni az ügyet. Szakértők szerint a kérdés most az, hogy a spanyol kormány milyen messzire hajlandó elmenni a konzultáció megakadályozása érdekében.

Bár a skót népszavazás az egységpártiak győzelmével zárult, a tény, hogy a skótoknak megadták a lehetőséget a népszavazásra, újabb lendületet adott a katalánoknak is. Mint azt korábban megírtuk, a katalánok és spanyolok között 2010 óta érezhető igazán az érzelmi eltávolodás. Míg a spanyolok úgy érzik, a katalánok elárulják őket, és ezzel az egységes Spanyolországot a szakadék szélére taszítják, Katalóniának elege van, hogy az ország legfejlettebb régiójaként több pénzt fizet be a közös kasszába, mint amennyit onnan visszakap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.