Hitlerrel kampányolt egy szlovák püspök

Aligha lepődött meg valaki azon, hogy a szlovák püspökök is beszálltak az elnökválasztási kampányba. Volt, aki Adolf Hitlerhez hasonlította Ivan Gasparovic jelenlegi államfő egyedüli esélyes ellenfelét.

Aligha lepődött meg valaki azon, hogy a szlovák püspökök is beszálltak az elnökválasztási kampányba. Ám azon sokan megütköztek, hogy a beszetercebányai megyés püspök Rudolf Baláz céltáblája éppen Iveta Radicová lett, aki az önmagát ismét jelöltető Ivan Gasparovic  hat vetélytársa közül az egyetlen esélyes politikai ellenfele. Baláz a minap a Lumen szlovák katolikus rádió élő műsorában elhangzott homíliájában felszólította a hívőket: ne szavazzanak arra a jelöltre, aki nem ítélte el a magzatelhajtást, s aki szerint az erkölcs végső soron a társadalmi közmegegyezés kérdése. Akár Adolf Hitler is mondhatná ezt, aki a szörnyűségeit a Reichstag jóváhagyásával követte el – jelentette ki, egyértelműen Radicovára célozva.

A neves szociológus asszony – aki az előző szlovák kormány munka-szociális-és családügyi minisztere volt – megdöbbenve értesült a püspök szavairól. Azon nyomban személyes találkozót kért tőle, amelyre már sor került.  Megkeresésünkre közös megegyezésükre hivatkozva nem kívánta részletezni, miről beszéltek. Elveiről azonban szívesen nyilatkozott.

– Mindig azt vallottam, hogy az élet az emberiség legnagyobb értéke, amelyet minden körülmények között óvni kell. Meggyőződésem viszont az is, hogy törvénnyel soha semmit nem lehet megtiltani. Még az amerikaiaknak sem sikerült az alkoholtilalommal, miként Gorbacsovnak sem az úgynevezett száraztörvénnyel. Ugyanez vonatkozik a magzatelhajtásra is. Egyetlen nőt sem szabadna olyan helyzetbe hozni, hogy egyáltalán ilyen szörnyű változat az eszébe jusson. S ha mégis, akkor legyenek ott a segítő kezek, a megértő állami hivatalok, a lélekgyógyászok, de akár a gondok iránt nyitott lelkipásztorok is, hogy visszatérítsék a megélhetési, érzelmi vagy más válságba sodródott hölgyet. Egyébként pedig ez a téma minden érintett nő legintimebb magánügye, ezért senkinek sincs joga beemelni a politikai csatározásokba – közölte a szlovákiai ellenzéki pártok, köztük az MKP közös jelöltje.

A megyés püspök szavai éles belpolitikai vitát robbantottak ki. Többen azzal érveltek, hogy Balázt a letűnt rezsimben megfosztották papi hivatásától, éveken át traktoristaként dolgozott. A rendszerváltás után Vladimír Meciar egyik legkeményebb bírálója volt. Morális joga keményen fogalmazni.

– Ez mind igaz, de Radicová ilyen nyilvános ostorozást nem érdemel – érveltek az elnökjelölt hívei. „Karácsonykor a pozsonyi Szent Márton székesegyházban voltam éjféli misén. Ott díszelgett Ivan Gasparovic és teljes holdudvara, akik csaknem mindannyian komcsik voltak. Attól tartottam, hogy a vatikáni himnusz helyett az interncionálé csendül fel a végén. Őket miért nem pellengérezik ki?” – háborgott a pozsonyi Sme online fórumán kirobbant vita egyik olvasója.

Stefan Zvolensky pozsonyi érsek erre csak annyit válaszolt, hogy olyan elnökért imádkozik, aki hozzásegíti hazáját a lelki és szellemi gyarapodáshoz is. Alojz Tkác kassai megyés püspök pedig úgy vélekedett, hogy szentbeszédeiben semmiképpen sem óhajt kampányolni, legfeljebb olyan értékrendre hívja fel a figyelmet, amelyet a leendő államfőnek is képviselnie kell. Szerinte ha bárkit a szószékről bírálnak, az a hívők körében éppen ellenkező hatást, szánalmat, együttérzést válthat ki, s végül aztán rá voksolnak.

Pozsonyi politikai elemzők azonban biztosra veszik, hogy az elnökválasztási kampány tovább folytatódik a szlovák templomokban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.