Hitlerhez hasonlította Putyint az ukrán elnök

Az egykori náci Németország tetteihez hasonlította a Vlagyimir Putyin elnök vezette mai Oroszország magatartását Petro Porosenko egy Odesszában elhangzott beszédében.
Az ukrán elnök feltette a kérdést: "Az 1938-ban végrehajtott Anschluss vagy a Szudétavidék Németországhoz való csatolása vajon mennyiben különbözik a Krím elcsatolásától vagy azoktól a kísérletektől, amelyek révén 2014-ben el akarták szakítani a Donyec-medencét (Ukrajnától)?" Az Anschluss Ausztriának a Harmadik Birodalomhoz való csatolása volt a németországi náci uralom alatt, 1938-ban. Ez az esemény volt az első lépés Hitler számára, hogy kiterjessze a Harmadik Birodalom határait, ezt követte a Szudétavidék Németországhoz csatolása, Csehszlovákia megszállása 1939-ben, majd Lengyelország megtámadása.

Péntek esti kijelentéseivel Porosenko olajat öntött a tűzre, hiszen az előző nap az ukrán parlament betiltott mindenfajta kommunista és náci propagandát, valamint ezek jelképeit. A törvény, amelyet Petro Porosenko ukrán elnöknek még alá kell írnia, kimondja, hogy el kell távolítani a szovjet vezetőket, köztük a Lenint ábrázoló szobrokat, a kommunizmusra emlékeztető helység-, utca és vállalatneveket pedig meg kell változtatni. Voltak, akik nem várták meg egy ilyen törvény életbe lépését: kommunista vezetőket ábrázoló szobrokat döntöttek le ismeretlenek szombatra virradóra Ukrajna oroszbarát keleti felének nagyvárosában, Harkivban.

Az ukrán törvényhozás ráadásul csütörtökön jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely egyebek között az Ukrán Felkelő Hadsereget (UPA) is beemelte az Ukrajna függetlenségért küzdő huszadik századi szervezetek közé. Sztepan Bandera az Ukrán Nacionalisták Szervezetének vezetője (OUN) és a szervezet fegyveres szárnya, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalapítója volt. Az UPA a második világháborúban harcolt a náci németek és a szovjetek ellen is. Alapítójáról nevezik az UPA mai tisztelőit banderistáknak. A mai orosz propagandában a banderista jelző szinonimája a szélsőjobboldalinak, a neonácinak. Az orosz külügyminisztérium pénteki közleményében úgy fogalmazott: ezek a törvények ellentmondanak a nácizmus dicsőítése elleni küzdelemről szóló ENSZ-határozatoknak.

Porosenko Odesszában elhangzott beszédében csak fokozta Moszkva haragját azzal, hogy egy kérdésre - amely a Kremlnek a második világháború kitörésében viselt felelősségére utalt - így reagált: "Felvetődik a kérdés, hogy elkerülhető lett volna-e ez a háború, ha nem írták volna alá a Molotov-Ribbentrop-paktumot". A német-szovjet megnemtámadási szerződést Moszkvában 1939. augusztus 23-án Vjacseszlav Molotov szovjet és Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter írta alá, s abban a felek a szerződéshez csatolt titkos záradékban megállapodtak Európa keleti térségeinek érdekszférákra történő felosztásáról. Porosenko egyébként azt is kétségbe vonta, hogy a háborút meg lehetett volna nyerni a Vörös Hadsereg kötelékében harcoló hatmillió ukrán részvétele nélkül.

Az ukrán államfő Odessza német megszállás alóli felszabadulásának 71. évfordulójára, az ennek kapcsán tartott ünnepségre érkezett a nagyvárosba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.