Hitler már nem díszpolgár

A náci diktátort kancellárrá kinevezett Paul von Hindenburg államfő is lekerült a dicsőségtábláról a bajorországi Dietramszellben.

A helyi önkormányzat 22 fős képviselő-testületében második nekifutásra sikerült határozni Hitler és Hindenburg díszpolgári címének eltörléséről. Az első próbálkozás 8 képviselő ellenállásán bukott meg. Az ügy felháborodást keltett, holokauszttúlélők és politikusok botrányosnak nevezték az előző héten hozott döntést.

Az ügyet ezért ismét napirendre vették - számolt be szerdán a bajor közszolgálati műsorszóró társaság (Bayerischer Rundfunk). A testület kedd esti ülésén nyilvánosan bocsánatot kért az elhibázott döntésért, majd két helyi lakos - egy író házaspár - tartott előadást arról, hogy miként irtották ki a nácik a családjuk egy részét. Ezután a testület egyhangúlag megszavazta a díszpolgári cím visszavonásáról szóló javaslatot.

A náci rezsim bukásáig mintegy négyezer németországi település adományozott díszpolgári címet a diktátornak. Arról nincs statisztika, hogy hány helyen vonták vissza a döntést. Becslések szerint a települések többségében ez megtörtént.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.