Hitetlenkedés fogadta a salvadori halász óceáni odisszeáját

A salvadori média nem vonja kétségbe a 37 éves José Salvador Alvarenga sztoriját, aki állítólag a mexikói partoktól az áramlat következtében 13 hónapi tengeri hánykódás után a Marshall-szigeteken ért életben partot a múlt héten.

Az ottani amerikai követségen levágták a haját, a szakállát, s így már a salvadori családja is felismerte, s várják vissza az Ahuachapán tartomány San Francisco járásbeli Garita Palmerában - jelentette kedden a Diario de Hoy.

A Marshall-szigeteken a hatóság kezdetben nem akarta elhinni történetét, túl jó fizikai állapotban volt a több mint egyéves óceáni odisszea után, édesvíz és élelmiszer hiányában és a napnak kitéve. Kezdetben nehéz volt a kommunikáció, mert Alvarenga csak spanyolul tud, így a viszonylag közeli Fülöp-szigetekre akkreditált mexikói követségtől kértek segítséget.

A férfi azt állította, hogy Chiapas mexikói állam Tonalá nevű tengerparti városánál indult halászni a hét méter hosszú csónakjában egy helybéli Ezequiel nevű tinédzserrel 2012. december 21-én. Az erős szélben és áramlatban egyre messze eltávolodtak a parttól. Ezequiel talán egy hónap múlva halt meg, ő viszont mindent túlélt, ette a nyers halakat, a vízi teknősöket és a hajóhoz közelítő madarakat, amelyek vérét is itta. Szomjúságát oltandó saját vizeletét is fogyasztotta. A számítások szerint a néhány nappal több mint 13 hónap alatt minimálisan 10.460 kilométert tett meg, feltételezve, hogy az áramlat végig egyenes irányban terelte csónakját.

Alvarenga a múlt héten érkezett meg csónakjával a mikronéziai Marshall-szigetekhez tartozó, déli Ebon úgynevezett atoll-korallhoz, onnan vitték aztán át – minthogy nem tudtak kommunikálni vele – Majuróba, a fővárosba hétfőn.

– Nehéz elképzelni, hogy valaki túléljen 13 hónapot a Csendes-óceánon, de ugyanúgy nehezen elképzelhető, hogy valaki csak úgy beállítson Ebon korallzátonyos szigetére – mondta Tom Armbruster, az ügy miatt a Fülöp-szigetekről érkezett mexikói nagykövet. Alvarenga különböző fájdalmakra panaszkodott, de egyébként meglepően jó fizikai állapotban van, leszámítva az alacsony vérnyomását.

Alvarenga a Majuróba érkező új-zélandi újságíróknak elmondta tolmács segítségével, hogy salvadoriként több mint egy évtizede már Mexikóban élt, ott halászott.

A mexikói sajtó megszólaltatta a Tonalá halásztelepülés egyik lakosát, aki szerint Alvarenga és fiatal társa valójában 2012. november 18-án egy nagy viharban tűntek el. Több csónak napokig kereste aztán őket, de nem bukkantak nyomukra. Eszerint a csendes-óceáni utazás 14 és fél hónapig tartott.

A Marshall-szigetek ideiglenes külügyminisztere, Gee Bing hétfőn találkozott a salvadori túlélővel. Utána annyit mondott, hogy noha a történet eleve hihetetlen, és neki is nehezére esik, hogy elhiggye, ám egy létező személy állítja mindezt. Megvárják a visszaigazolást a személyazonosságáról, minthogy semmiféle dokumentum nem volt nála. Utána a Marshall-szigetek kész a mexikói követ intenciójának megfelelően elengedni, hogy Mexikóba utazhasson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.