Hitehagyás miatt lefejezett egy iszlamistát az IS

Az Iszlám Állam (IÁ, vagy angol rövidítéssel IS) szélsőséges szunnita szervezet keddi bejelentése szerint "hitehagyás" miatt lefejezte a síita iszlám iszmáilita ágának egyik követőjét Szíriában.

Az illetővel az IS "vallási rendőrsége" végzett egy nyilvános kivégzésen az ország középső részén fekvő Homsz tartományban hétfőn - derült ki a szervezet közleményéből. A lefejezésről fényképeket is közzétettek, amelyek tanúsága szerint az IS azt ígérte, hasonló sors "vár minden hitehagyottra".

Az IS hitehagyottnak tekint mindenkit, aki nem a szunnita iszlám híve. Emellett azokról a szunnitákról is hasonlóképpen vélekedik, akik nem követik az IS szélsőséges vallásértelmezését és nem tartják be az IS által kiszabott előírásokat a szervezet által ellenőrzött területeken - írja a Híradó.

Az IS korábban több másik vallási csoport számos tagját ölte meg hitehagyottságra vagy istenkáromlásra hivatkozva, és sok síita és keresztény szenthelyet lerombolt Szíriában és Irakban.

Szíriában nagyjából 200 ezren követik az iszlám vallás iszmáilita ágát, javarészt az ország középső részén. Az iszmáiliták a 12 imám - azaz Mohamed próféta leszármazottjai - közül csak az első hat személyét illetően értenek egyet a síitákkal, a hetediktől kezdve már nem. Magyarországon a középkorban izmaelitáknak vagy böszörményeknek nevezték a muzulmán betelepedetteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.