Kiakadtak a miniszterelnök sörözős, bulizós megjegyzésein

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök Szent Patrik napjára készült üzenetében párhuzamot vont a zöld szín, a lóhere és az alkoholizmus közt. Enda Kenny ír kormányfő kiakadt Abbott kijelentésén, mely szerint ezen a napon mindenki megiszik egy-két pohár Guinness sör, és egy jót bulizik.

Március 17-én van Szent Patriknak, az írek védőszentjének napja. Írország nemzeti ünnepének alkalmából Tony Abbott miniszterelnök is üzent az Ausztráliában és a világban élő íreknek. A videót pénteken tették közzé a világhálón. Abban az ausztrál kormányfő vidáman integet zöld nyakkendőjével, és elmeséli milyen hatással voltak az írek az ausztrál kultúrára.

Tony Abbott szerint Szent Patrik napja mindenkinek jó, aki szeret bulizni. A Guardian megemlíti, hogy a miniszterelnök az ellenzéknek is odaszúrt egy mondatával: „Biztonságosan kijelenthető, hogy ez az egy nap az évben, amikor jó zöldnek lenni."

Az ausztrál kormányfő azzal zárta mondanivalóját, hogy ez az a nap is, amikor mindenki, így ő is megihat egy, két, esetleg három sört.

Enda Kenny ír miniszterelnök nem ért egyet ausztrál kollégája kijelentéseivel. A kormányfő szerint az rendben van, hogy az Ausztráliában élő írek megünnepeljék ezt a napot, de visszautasítja, hogy ilyen képet mutassanak az írekről a világnak. Abbott ezzel megerősíti az írekről érő sztereotípiákat – véli Kenny.

Az ausztrál védelmi miniszter, Kevin Andrews kedden tovább tetézte a bajokat azzal, hogy egy képet közölt magáról közösségi oldalán, melyen egy korsó Guinness sört tart kezében. „Túl korán? Boldog Szent Patrik napot!" – írja a kép alatt.

Az ausztrál nagykövet elmondása szerint egyelőre nem kaptak semmilyen panaszt az ír nagykövettől Abbott pénteki üzenete miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.