Hispán nőt jelöl Obama a Legfelsőbb Bíróságba

Első ízben lesz hispán származású és harmadik alkalommal női tagja az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának, ha a szenátus jóváhagyja Barack Obama elnök jelöltjét. Demokrata párti elnöknek 15 éve nem volt alkalma legfelsőbb bírót jelölni.

Sonia Sotomayort jelölte kedden Barack Obama elnök az amerikai Legfelsőbb Bíróság új tagjának; a poszt David Souter bíró nyugdíjba vonulása miatt üresedik meg. Spanyol ajkú jogász korábban még nem került be a testületbe. A New York-i szövetségi fellebbviteli bíró egyben a mindenkori harmadik – jelenlegi második – nő lesz a kilencfős fórumban, ahol várhatóan a liberálisnak mondott bírákat erősíti.

A kilenc tagú bíróságnak jelenleg öt konzervatív és négy liberális tagja van, a döntéseket gyakran szoros szavazással hozza meg. A bíróság összetétele Obama elődje, George W. Bush elnöksége alatt jobbra tolódott. Demokrata párti elnöknek 15 éve nem volt alkalma legfelsőbb bírót jelölni.

A testület tagjainak kinevezése egész életre szól; a bírák mandátuma halálukkal vagy nyugdíjba vonulásukkal ér véget. Souter korábban közölte, hogy júniusban nyugdíjba vonul.

Sotomayor, a New York-i szövetségi kerületi fellebbviteli bíróság bírája, a Princeton Egyetem és a Yale Egyetem egykori diákja a második nő lenne Ruth Bader Ginsburg mellett a nagy tekintélyű bírói testületben. A CNN hírtelevízió vezető jogi szakértője rámutatott, hogy Sotomayor megerősítése a demokrata többségű szenátusban nem ütközhet akadályba: személyével kapcsolatban nem lehet erkölcsi fenntartás, működésével kapcsolatban nem tudni botrányról.

A bronxi születésű Sotomayor 11 éve dolgozik a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, amely az ország pénzügyi központjának legfőbb fellebbviteli fórumaként elsősorban a vállalati és értékpapírpiaci jogban járatos; Bill Clinton elnök jelölte 1998-ban. Azelőtt 6 évig szövetségi kerületi bíró volt New Yorkban; a politikailag centrista jogászt George H. W. Bush jelölte ki e posztra 1991-ben, a republikánus elnök ezzel teljesítette ígéretét, hogy hispán származású bírót választ New Yorkba.

Obama korábban azt mondta, olyan bírót akar jelölni, akit magas intellektus, egyben empátia jellemez, aki képes megérteni az átlag amerikaiak gondjait. Sotomayor New Yorkban nőtt fel szerény körülmények között, szülei Puerto Ricóból költöztek a megapoliszba; 8 éves kora óta cukorbeteg, apját 9 éves korában vesztette el, anyja nevelte fel.

A konzervatív Fox News szerint azonban Sotomayor működése ellentmondásos. A hírcsatorna emlékeztetett arra, hogy Sotomayor fellebbviteli bíróként a connecticuti New Haven városa mellé állt egy diszkriminációs perben: fehér tűzoltók az ellen tiltakoztak, hogy a város érvénytelenítette egy előléptetési vizsga eredményeit, miután túl kevés, valamely társadalmi kisebbséghez tartozó tűzoltó szerzett kellően magas pontszámot az előléptetéshez. Az ügy jelenleg a legfelsőbb bíróság előtt van.

Egyes republikánus szenátorok korábban jelezték: ha Obama túl liberális jelöltet választ, meggátolják kinevezését. Erre azonban elemzők szerint kicsi az esély, mivel a lépésnek jelentős a politikai kockázata, tekintve, hogy a hispán származású népesség az Egyesült Államok lakosságának leggyorsabban növekvő és politikailag mind nagyobb súlyú szegmense.

Sonya Sotomayor az amerikai legfelső bíróság új bírójelöltje az elnök és alelnök között
Sonya Sotomayor az amerikai legfelső bíróság új bírójelöltje az elnök és alelnök között
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.