Hirosima és Nagaszaki üdvözli a leszerelési határozatot

A második világháborúban atomtámadást elszenvedő két japán város üdvözli, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatot fogadott el, amelyben az atomfegyverekkel rendelkező országokat nukleáris arzenáljuk leszerelésére szólította fel.

„Ez az, amit régóta kérünk. Korszakindító, jelentős lépés lenne” – szögezte le Taue Tomihisza nagaszaki polgármester pénteken  kiadott közleményében. Akiba Tadatosi, Hirosima első embere szerint a lehető leghamarabb eleget kell tenni a határozat  felszólításának. A hirosimai polgármester saját, arra vonatkozó  javaslatának támogatására kérte a BT-t, hogy a világ 2020-ig  szabaduljon meg az atomfegyverektől.

A BT Barack Obama amerikai államfő elnökletével tartott  csütörtökön rendkívüli ülést, amelyen megalkották a nukleáris  leszerelésről szóló, 1887-es számú határozatot. A BT-tagállamok  állam- és kormányfői szinten ültek össze a világszervezet New York-i  székházában. Ez volt az ötödik ilyen ülés a biztonsági tanácsi  "csúcstalálkozók" 1946-os létrehozása óta, s az első olyan, amelyet  amerikai elnök vezetett, és amelyen kizárólag a nukleáris  leszerelésre és az atomfegyverek elterjedése elleni lépésekre  összpontosítottak. A BT mind az öt, vétójoggal rendelkező állandó  tagállama atomhatalom.

Az Egyesült Államok által megszövegezett határozat felszólítja  az atomfegyverek terjedésének megakadályozását célzó  atomsorompó-szerződés aláíróit, hogy tartsák tiszteletben kötelezettségeiket. A többi országot pedig arra kéri, hogy  atomarzenállal nem rendelkező államként mielőbb csatlakozzanak a  szerződéshez annak egyetemessé tétele érdekében. A határozat  egyúttal tárgyalásokra szólítja fel a világ országait egy általános  és átfogó, szigorú nemzetközi ellenőrzés mellett megvalósítandó  leszerelési megállapodás kidolgozása érdekében.

A dokumentum elfogadását követően Obama arról beszélt, hogy a  következő egy év teljes mértékben meghatározó lesz a BT-határozat és  a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó erőfeszítések sikere szempontjából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.