Hintáztatják Navracsicsot

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a közlekedési tárcát szánja Violeta Bulcnak, Szlovénia új EU-biztosjelöltjének, és az e területre szánt szlovák Maros Sefcovic kaphatja az energiaunióért felelős alelnöki posztot, amelyre eredetileg Alenka Bratusek volt szlovén kormányfő volt kiszemelve - közölték szerdán egybehangzóan különböző brüsszeli uniós források.
Bulc kedd este találkozott Junckerrel, és nagyon jó benyomást tett rá. Korábban többen kételyeiknek adtak hangot az új szlovén jelölt alkalmasságát illetően, arra utalva, hogy még egy hónapja sincs jelen a politikai életben.

Juncker várhatóan délután közli, hogy miként kívánja "újraosztani a lapokat", miután Szlovéniának új személyt kellett jelölnie az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménybe, Navracsics Tibort pedig EU-biztosnak igen, ám a kulturális, oktatási, ifjúsági és uniós polgársági ügyek portfóliójának átvételére nem találta alkalmasnak az illetékes európai parlamenti (EP) szakbizottság tagjainak szűk többsége.

Juncker még kedd este elküldte a biztosjelöltek frissített listáját az EU olasz elnökségének, kérve, hogy arra hivatalosan vegyék fel az új szlovén jelöltet.

Violeta Bulc - Miro Cerar kormányfő helyetteseként - a fejlesztésért, stratégiai projektekért és kohéziós politikáért felelős tárcát vette át a szeptember 18-án hivatalba lépett kabinetben. Addig nem viselt közhivatalt, hanem újítóként tett szert ismertségre, és a Vibacom nevű üzleti tanácsadó cég tulajdonosa volt.

Alenka Bratusek annak nyomán lépett vissza, hogy nagyon rosszul szerepelt, teljesen felkészületlennek bizonyult az Európai Parlament illetékes szakbizottsági meghallgatásán - igaz, többen már előre fenték a kést, mert Bratusek, amikor még kormányfőként elküldte Brüsszelbe a lehetséges szlovén biztosjelöltek listáját, arra saját magát is rátette, és ezt nehéz volt nem úgy értelmezni, mint hogy kormányfői pozíciójával visszaélve önmagát jelölte.

Bulcnak meg kell majd jelennie az EP közlekedési bizottsága előtt, ahol előzőleg Sefcovic nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott. A szlovák jelöltnek ugyanakkor - aki már a most lejáró mandátumú Európai Bizottságban is ténykedett - új bizottsági meghallgatáson kell részt vennie az energiaügyek témakörében.

Az a körülmény, hogy Cerar szlovén kormányfő a saját közvetlen bizalmasát, Bulcot választotta az új biztosjelölt-állítás kényszerhelyzetében, és nem Tanja Fajon szociáldemokrata EP-képviselőt, az EP egyes köreiben zúgolódást keltett. Érdekes módon nem csupán a szociáldemokraták támogatták Fajont, hanem Manfred Weber néppárti frakcióvezető is, ami arra utal, hogy a két legnagyobb frakció igyekszik összehangolni álláspontját az Európai Bizottság összeállításával kapcsolatos személyi kérdésekben. A liberális EP-frakció viszont lelkesen ünnepelte, hogy Cerar ellenállt a néppárti-szociáldemokrata nyomásnak.

A pártközi egyensúly szempontjából ugyanakkor fontos, hogy a szlovén-szlovák tárcacsere révén a szociáldemokrata Sefcovic az egyszerű biztosi posztnál magasabb rangot jelentő alelnöki tisztséghez juthat, és így a szociáldemokraták csaknem ugyanolyan értékű nyereséget könyvelhetnek el, mint ha Fajon kapta volna a szlovéneknek járó tárcát.

Navracsics Tiborral kapcsolatban olyan, egyelőre megerősítetlen híresztelések keringenek médiakörökben, hogy a magyar biztosjelölttől elvennék az uniós polgársági területet, és azt a görög belügyi EU-biztosjelöltnek, Dimitrisz Avramopulosznak adnák. Korábban arról volt szó, hogy ez a terület a holland Frans Timmermans első alelnökjelölthöz kerülne át, de Timmermans szociáldemokrata. Az eredetileg a néppárti Navracsics portfóliójához sorolt részterület a néppártiaknál maradna, ha Avramopulosz kapná.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.