Himalája-expedíció: lezuhantak vagy megfagytak

Vincze Szabolcs szóvivő szerint számtalan tényező vezetett a nepáli tragédiához.

„Május 24-én vége a Magyarok a világ nyolcezresein Kancsendzönga-expedíciójának, mely egy sikeres csúcsmászás után tragédiával végződött: Erőss Zsolt és Kiss Péter is eltűnt a hegyen ereszkedés közben. Az expedíciónak le kell vonulnia a hegyről az érkező monszun miatt” - olvasható Vincze Szabolcsnak, az expedíció szóvivőjének összefoglalójában. Szerinte számtalan tényező vezetett a tragédiához. A két mászó nepáli idő szerint este hatkor ért fel, ami azt jelentette, hogy pár órájuk maradt arra, hogy a sötétedés beállta előtt ereszkedjenek.

Az éjszakai kényszerpihenő ilyen magasan már semmiféle pihenést, regenerálódást nem biztosít. Újabb probléma volt, hogy kevés víz volt a párosnál, pedig ebben a magasságban a folyadékpótlás legalább olyan fontos, minthogy minél hamarabb elhagyják a 7000 méter feletti zónát. A szóvivő két lehetséges forgatókönyvről írt. Az első, hogy mivel kimerültek voltak, előbb Kiss Péter, majd Erőss Zsolt csúszott ki, és zuhant le. A másik, hogy a kimerültség, és a kétszeri 8000 méter környéki kényszerpihenő már sok volt nekik, és megfagytak a hegyen. A szóvivő kitért a veterán spanyol Carlos Soria-ra, aki a hegyen lévő expedíciókat hibáztatta a tragédiáért.

„Azzal vádolni egy expedíciót, hogy nem hajlandó fizetni a serpákat, egyszerűen nonszensz, leginkább azért, mert a magyar expedíció egyik kimondott célja, hogy nem is szeretne serpák segítségével feljutni a csúcsra. A kirakott fix kötelekért pedig a magyar expedíció is fizetett.” Vincze Szabolcs szerint szomorú, hogy saját országában olyan méltatlan és ostoba kommentháborút vált ki minden Erőss Zsolttal kapcsolatos esemény, ami máshol elképzelhetetlen lenne.

Kiss Péter sem volt újonc

Az expedíció másik áldozata, az 1986-ban Gyöngyösön született Kiss Péter tizenévesen teljesítménytúrázóként sportolt, két alkalommal is (2003, 2004) elnyerte „Az év teljesítménytúrázója” címet. Tizennyolc évesen kezdett barlangászni és hegyet mászni. Barlangászként körülbelül 15 kilométernyi barlangjárat feltárásában vett részt. Az igaz, hogy idén májusig nem járt ötezer méter felett, de újoncnak sem nevezhető. A magyarországi hegyek, majd a Magas-Tátra után – első magyarként – az Alpok összes (82), 4000 méter fölötti csúcsát megmászta. Ausztria legmagasabb hegyét, a Grossglocknert öt különböző irányból is elérte. Sokszor teljesítette a maratoni távot, ötször futotta körbe a Balatont. A 2011-es budapesti nemzetközi maratont barlangász-felszerelésben tudta le.

Erőss Zsolt
Erőss Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.