Hillary Clinton vállalja a külügyminiszterséget

Elfogadja a külügyminiszteri tisztséget volt elnökjelölt-aspiránsi vetélytársától Hillary Clinton. Az új adminisztrációban rajzanak az egykori clintoni kádergarnitúra képviselői.

Hillary Clinton elfogadja a külügyminiszteri tisztséget – értesült a Guardian. A hír, hogy Barack Obama új elnök felajánlja a posztot, már korábban bejárta a világsatót, ám úgy tűnik, Clinton csak miostanra döntötte el, hogy a gyakorlatilag élethossziglani New York-i szenátorság helyett inkább az Egyesült Államok diplomáciáját vezeti a jövőben. A demokraták számára egyértelmű jelölt is erre, hiszen szerteágazó tapasztalatokkal rendelkezik a kül- és a védelmi politikában is. Annak ellenére, hogy Clinton a helyeselte az iraki háborút, alapvetően egyetért Obamával a csapatkivonást illetően.

A brit lap azt írja, a New York-i szenátornak szóló ajánlat része annak az erőfeszítésnek, amellyel Obama a korábbi, Bill Clinton volt elnök mögött álló adminisztráció felé nyúl ki. A New York Times hétfői száma szerint Obama tanácsadói kara javában vizsgálja a volt elnök üzleti tevékenységét és kapcsolatait, nincs-e felesége kinevezése útjában valamiféle összeférhetetlenségi akadály. A volt elnök alapítványa a szegénység, az AIDS és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben vesz részt. Támogatója többek között a szaúdi királyi család, Marokkó királya, illetve a kuvaiti és a katari kormány. Alapítványának menedzselése mellett Clinton több millió dollár bevételre tett szert az elmúlt években beszédeivel, könyveivel és egyéb üzleti tevékenységével.

Obama hátországa kiépítésében egyre több olyan szakembert állít kulcspozícióba, aki demokrata elődje kormányához kötődik – állapította meg a Wall Street Journal. Gregory Craig az új Fehér Házban tanácsadó és az elnök vezető ügyvédje lesz. Craig Clinton alatt a külügyminisztériumban szolgált, az előző demokrata elnök ügyvédje volt az ellene indított alkotmányos elmozdítási kísérlet idején.

Mona Sutphen lesz a kabinetfőnök - Rahm Emanuel, az egykori clintoni főtanácsadó - helyettese. Ő a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsában dolgozott tanácsadóként a clintoni évek alatt. A korábbi demokrata adminisztrációkban nagy jelentőségű szerepet töltött be Pete Rouse, Obama kijelölt főtanácsadója, aki három évtizede járja a Capitolium folyosóit, korábban Tom Daschle demokrata szenátor stábfőnöke volt. Phil Schiliro, Obama jövőbeni kongresszusi kapcsolattartója szintén évtizedek óta segíti a demokrata ügyeket a képviselőházban.

A Washington Times szerint Obama napokon belüli megnevezi szóvivőjét Robert Gibbs személyében, aki egykor John Kerry szenátor sajtófőnöke volt.

Az új elnök ezzel egyrészt kiengeszteli a Demokrata Párton belül nagy befolyással bíró Clinton-szimpatizánsokat, akik nemigen bocsátják meg neki, hogy – állítólag – kilopta a volt first lady zsebéből az elnöki tisztséget. A régi clintoni kádergarnitúra újraaktiválásával másrészt megnyugtatja a kedélyeket a vele szemben washingtoni adminisztrációban, amely nem feltétlenül rajong az általa meghirdetett változásokért – noha Obamát épp ez a szlogen repítette a Fehér Házba.

Hillary Clinton - messze a mezőny eleje
Hillary Clinton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.