Hillary Clinton tiszteletét teszi Budapesten, de nem Orbánék kedvéért

Június 29-én Budapestre érkezik az Egyesült Államok külügyminisztere. Hillary Clinton tucatnyi szenátor és kongresszusi képviselő társaságában részt vesz a Tom Lantos Intézet másnap délelőtti alapító ünnepségén, amelyet az Országházban tartanak.

A Népszabadság értesülése szerint az utat Washingtonban vita előzte meg: a külügyminisztérium egyes tisztviselői aggódtak, hogy azt Magyarországon esetleg az Orbán-kormány politikájának nyújtott támogatásként tálalja majd az állami és a kormánypárti sajtó, mások viszont Tom Lantos emlékének méltó megőrzése és az intézet jelentősége miatt támogatták az utat. Az egyensúly kedvéért Hillary Clinton vélhetően találkozik majd egy-két nem kormánypárti politikussal is, köztük feltételezhetően Bajnai Gordon volt kormányfővel. Ezzel együtt több amerikai meghívott távol marad az eseménytől. Köztük van az USA két volt magyarországi nagykövete.

Az amerikai Képviselőház külügyi bizottságának magyar származású, demokrata párti elnöke 2008-ban hunyt el. A róla elnevezett intézet alapítását elsőként Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök vetette fel. A gondolatról 2009-ben tárgyalt Bajnai Gordon kormánya és a Fidesz vezetése, végül az utóbbi úgy döntött, hogy a körvonalazódó kompromisszum ellenére konkrét lépésre már csak a 2010-es választások után kerüljön sor. Az Országgyűlésben a Jobbik többször is bírálta az emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó Tom Lantos Intézet ötletét, a kormány azonban, elsősorban Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár révén, visszaverte a támadásokat.

A megnyitón ott lesz az intézet kuratóriumának amerikai társelnöke, Condoleezza Rice volt külügyminiszter is, aki egy Reagan-szobor avatása és egy konferencia miatt néhány nappal korábban érkezik Budapestre. A kuratórium magyar társelnöke Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.