Hillary Clinton szerdán fogadja Balázs Pétert

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán fogadja magyar kollégáját, Balázs Pétert - tudta meg diplomáciai forrásokból lapunk washingtoni tudósítója.

A Bajnai-kormány felállása után az újonnan kinevezett külügyminiszter azonnal találkozót kért amerikai partnerétől. Az erről szóló levelet Várkonyi László külügyi szakállamtitkár április végén adta át a washingtoni külügyminisztériumban. Várkonyi az amerikai külügyminisztérium európai főosztályát vezető Dan Fried helyettes államtitkárnak nyújtotta át a levelet, amelyet - mint Várkonyi a találkozó után hangsúlyozta - Balázs Péter még a hétfői eskütétel napján, az első levelek között írt alá.

Várkonyi László évi egyszeri konzultációra érkezett áprilisban az amerikai fővárosba, és útját ki tudta használni arra, hogy az új budapesti kormány első üzenetvivője legyen. Akkor tájékoztatta partnerét, hogy az új magyar kormány megerősíti elkötelezettségét az Egyesült Államokkal való stratégiai szövetség mellett. Elődeihez hasonlóan készen áll az együttműködés elmélyítésére mind a kétoldalú, mind a nemzetközi kapcsolatokban. Utóbbiak között említette Afganisztán, Irak, Kuba, valamint a demokrácia támogatásának kérdéskörét.

A diplomata elmondta: Balázs Péter a Clintonnak címzett levélben hangsúlyozta a magyar kormány együttműködési szándékát, és felajánlotta, hogy személyesen ismerteti kormánya elképzeléseit a hazai válságmenedzselés, valamint az Amerikával való együttműködés elmélyítése tekintetében. Dan Fried átvette a levelet és jelezte, rövidesen válaszolnak rá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.