Hillary Clinton Burmába látogat

Mianmarba küldi külügyminiszterét Obama decemberben, ami egyértelmű jele annak, hogy az ország évtizedekig tartó elszigeteltsége véget érhet. Hillary Clinton lenne ugyanis ötven év óta az első amerikai külügyminiszter, aki az egykor Burmának nevezett országba látogat.

Az amerikai elnök szerint „a javulás jelei” láthatóak Burmában,  mondta azután, hogy telefonon beszélt a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezetővel, akinek mozgalma nemrég jelentette be, hogy felfüggesztik húszéves bojkottukat, és indulni szándékoznak a következő parlamenti választásokon, írja a BBC.

Obama elnök és Clinton külügyminiszter az USA-ASEAN találkozón, Balin.
U.S. Secretary of State Hillary Clinton sits behind President Barack Obama as they participate in a US-ASEAN meeting in Nusa Dua, Bali, November 18, 2011. President Barack Obama said on Friday he saw "flickers of progress" in Myanmar and dispatched Secretary of State Hillary Clinton to visit the isolated country next month to explore new ties. REUTERS/Jason Reed (INDONESIA - Tags: POLITICS)

Az országot 1962 óta egészen tavalyig katonai junták irányítottak, ezután azonban választásokat tartottak az országban – igaz, a junta vezetői az új kormányban is megtalálhatóak, de több jelentős reformba is belekezdtek. Az ország jelenlegi elnöke többször is találkozott Szú Kjivel, akit házi őrizetben tartanak.

Obama, aki a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) gyűlésén, Balin tartózkodik, elnöki különgépén beszélt csütörtök este telefonon a mianmari ellenzéki politikussal. Szú Kji kijelentette: támogatja Amerikának az országával folytatott esetleges párbeszédét. Az ASEAN egyébként csütörtökön úgy döntött, hogy Mianmar lesz a soros elnök 2014-ben, ezzel is elismerve a végrehajtott reformokat.

Hillary Clinton feladata az lesz, hogy felmérje, hogyan tudna az Amerikai Egyesült Államok segíteni Mianmarnak a demokratikus átmenetben. – Mindez a burmai kormánytól függ. Ha ugyanis az ország elbukik a reformok felé vezető úton, továbbra is szankciókba és elszigeteltségbe ütközik. Amennyiben viszont megragadja a lehetőséget, akkor megvalósulhat a kibékülés – hangoztatta Obama.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.