Hillary Clinton népszerűsége nőtt a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint

Az elnökjelölti vita után egyes szövetségi államokban megnőtt Hillary Clinton támogatottsága, mutatják pénteken ismertetett közvélemény-kutatási eredmények.

A hétfői elnökjelölti vita után az első kommentárok és felmérések azt mutatták, hogy a vitából a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton került ki győztesen. Pénteken már az egyes szövetségi államokban végzett közvélemény-kutatások is azt jelzik, hogy Clinton támogatottsága emelkedett.

Népszerűsége az északkeleti New Hampshire államban, Floridában, Michiganben és Nevadában is nőtt.

A közszolgálati rádió bostoni szerkesztőségének felmérése szerint Clinton a valószínű szavazók 42 százalékának támogatottságát mondhatja magáénak, míg Donald Trump híveinek aránya 35 százalék. A hétfői tévévitát figyelők 59 százaléka szerint a vitában Clinton győzött, és a megkérdezetteknek csak 19 százaléka tartotta úgy, hogy Trump került ki győztesen a megméretésből.

Floridában a Jacksonville-i Mason-Dixon közvélemény-kutató intézet végzett felmérést: a déli államban 46:42 arányban szintén Clinton vezet. A független szavazók körében azonban Trumpé a vezetés: a független szavazók 41 százaléka Trumpot választja, 33 százalékuk pedig Clinton mellett döntene. Floridában a fehérek és az idősebbek támogatják Trumpot. A felmérés azonban azt is mutatja, hogy mindkét elnökjelölt elutasítottsága nagy: a megkérdezettek 53 százalékának rossz véleménye van Donald Trumpról, Hillary Clintont pedig 47 százalékuk utasítja el.

Michiganben is a helyi televízió készített felmérést, e szerint Clinton 42:35 arányban vezet Trump előtt, és a megkérdezettek 52 százaléka szerint a demokrata párti elnökjelölt nyerte a hétfői vitát. Ebben az államban a nők elsöprő többségben Clintont támogatják, s ebben az államban is nagy a két jelölt elutasítottsága: Clintont a megkérdezettek 52 százaléka, Trumpot pedig a 61 százaléka ítéli meg kifejezetten negatívan.

Nevadában is emelkedett a demokrata párti jelölt népszerűsége. A Suffolk Egyetem pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint Clintont a megkérdezettek 44 százaléka, Trumpot pedig 38 százaléka támogatja. Az elnökjelölti vita megítélésében a nevadaiak véleménye szerint - az országos átlagéval egyezően - Clinton került ki győztesen a vitából. A felmérés kiterjedt arra is, hogy mely szavazói csoportok kit támogatnak. A fehér amerikaiak 46 százaléka Donald Trump táborát erősíti, 38 százalékuk Clinton mellett van, de a spanyolajkúak és az afroamerikaiak körében 54:24 arányban Clinton vezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.