Hillary Clinton mindent elfelejtett, amikor az FBI faggatta

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvánosságra hozta pénteken azokat a feljegyzéseket, amelyek Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt júliusi meghallgatásán készültek.
A feljegyzések akkor készültek, amikor július elején az FBI washingtoni központjában több órán keresztül meghallgatták Hillary Clintont a külügyminisztersége idején folytatott elektronikus levelezése ügyében. Az FBI több mint egy esztendeig tartó nyomozást folytatott, mert Clinton a külügyminisztériumban nemcsak a minisztérium hivatalos, tehát biztonságos számítógépes rendszerét használta hivatalos levelezésre, hanem a saját magánszerverét is. Így a gyanú szerint akár bizalmas, sőt, titkosított információk is kikerülhettek.

Az FBI több tucat feljegyzést tett közzé, ezek közül néhány szerkesztett formában került most nyilvánosságra.

A feljegyzésekből kiderült, hogy a meghallgatáson a volt külügyminiszter, a demokraták jelenlegi elnökjelöltje azt állította az FBI munkatársainak, hogy sok részletre egyszerűen nem emlékszik, de a titkosított tartalmú elektronikus levelezés bonyolításában a külügyminisztérium - egyébként meg nem nevezett - tisztségviselőinek tanácsaira támaszkodott. Azzal érvelt, hogy leveleinek címzettjei "tapasztalt külügyi szakemberek voltak, s így nem volt ok kételkedni az ítélőképességükben s abban, hogy tudják, hogyan kell a bizalmas információkat kezelni".

Az FBI feljegyzései szerint Hillary Clinton sok mindenre azt válaszolta, hogy nem emlékszik. Nem emlékezett például arra, hogy hivatalba lépésekor kapott-e eligazítást vagy valamiféle kiképzést a bizalmas információk és levelek kezelését illetően, nem emlékezett arra sem, hogy milyen gyakran használta magánszerverét hivatalos levelezésre. Amikor pedig az FBI nyomozói megkérdezték tőle, hogy vajon mit jelent a "C" jelzés a levelek mellett (Classified, azaz magyarul bizalmas), vagyis jelenti-e ez a titkosítás mértékét, akkor Clinton erre is azt válaszolta, hogy nem tudja, és találgatásokba bocsátkozott. "Talán ábécé sorrendben így jelölték meg a leveleket" - mondta. Majd hozzátette: ő maga sosem fordított figyelmet arra, hogy egy-egy információ milyen mértékben számít bizalmasnak.

A dokumentumok nyilvánosságra hozatala után Donald Trump republikánus elnökjelölt kommunikációs tanácsadója, Jason Miller a többi között azt nyilatkozta, hogy a dokumentumok újabb bizonyságát jelentik Hillary Clinton "rossz ítélőképességének" és "becstelenségének", s levelezésével Clinton kockára tette az Egyesült Államok biztonságát és diplomáciai erőfeszítéseit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.