Clinton a Kubával szembeni embargó feloldását sürgeti

Hillary Clinton a Kubával szembeni amerikai szankciók feloldását sürgette, mert szerinte az embargó a Castro-rendszer „legjobb barátja".
Hillary Clinton volt külügyminiszter csütörtökön a Külkapcsolatok Tanácsa által New Yorkban rendezett egyik fórumon hangsúlyozta: „úgy gondolom, hogy támogatnunk kell az embargó megszüntetését. Támogatnunk kell a kapcsolatok normalizálását, és meg kell nézni, hogy ők (a kubai kormány) mit válaszolnak".

A volt fist lady – aki 2016-ban a Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsa lehet – úgy vélekedett: ha az Egyesült Államok új megközelítést alkalmazna, és jelezné, hogy kész az embargó feloldására, akkor kimozdulhatna abból a helyzetből, amelybe önmagát kényszerítette bele, és lobbizhatna a latin-amerikai kormányoknál a kubai rendszer eltávolítása érdekében.

Marco Rubio kubai származású republikánus szenátor, aki a várakozások szerint két év múlva szintén versenybe száll az elnöki székért, „döbbenetesnek" nevezte, hogy Clinton alá akarja aknázni a demokrácia híveinek pozícióját azzal, hogy forrásokhoz juttatná a Castro-rezsimet, amelyből aztán tovább folytatódhatna az elnyomás a szigetországban. Bírálta a volt first lady azon kijelentését is, miszerint a több mint egy fél évszázada bevezetett embargó akadályozta az Egyesült Államok szélesebb értelemben vett politikai céljainak megvalósítását Latin-Amerikában.

A jelentősebb amerikai elnökjelöltek soha vetették fel komolyan a Kuba elleni embargó feloldásának lehetőségét, mert attól tartottak, hogy az ellenük hangolná a kubai emigránsokat a pártok iránti lojalitást tekintve „billegő" államnak tekintett Floridában. Igaz, itt Barack Obama elnök kétszer is nyerni tudott, pedig korábban, még az elnökségért folytatott küzdelmét megelőzően, ő is említést tett a gazdasági büntetőintézkedések feloldásának lehetőségéről, kormányzásának első ciklusában pedig lazított a Kubával szembeni beutazási tilalmon, valamint a pénzküldési feltételeken is.

Clinton a héten megjelent memoárkötetében azt állította: külügyminiszterként Barack Obama elnököt is megpróbálta rávenni arra, hogy vegye fontolóra a kommunista szigetország elleni embargó feloldását.

Az iraki fejleményekkel kapcsolatban az amerikai diplomácia volt vezetője csütörtökön kijelentette, hogy meglepte az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló iszlamista milíciák hatékonysága. Hillary Clinton szerint a közel-keleti országban kialakult helyzet „félelmetes, és rohamtempóban súlyosbodik".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.