Híd nélküli MÁÉRT

A kettős állampolgárságról és a kedvezménytörvény módosításáról, valamint a határon túliaknak szánt oktatási-nevelési támogatások elosztásáról tárgyal pénteken a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteken a Parlamentben.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hat éves szünet után pénteken felújítja munkáját a Magyar Állandó Értekezlet. A kormány, továbbá a magyarországi pártok és a határon túli magyar szervezetek képviselőit tömörítő konzultatív szervezet 1999-tól ülésezett és napirendjén az időszerű nemzetpolitikai kérdések, valamint a költségvetési támogatások szerepeltek. E tanácskozásokat kezdettől fogva az éles viták, olykor a nyíltszíni botrányok jellemezték, nem utolsósorban azért, mert a határontúli magyar pártok többsége már akkoriban is inkább a Fideszhez húzott.

Felélesztik a MÁÉRT-et.  Semjén Zsolt és  Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár
Magyar Állandó Értekezlet összehívása. Semjén Zsolt és Répás Zsuzsanna sajttáj.

Utoljára 2004-ben Gyurcsány Ferenc  akkori kormányfő a kettős állampolgárságról tartott népszavazás küszöbén hívta össze a fórumot és a tanácskozáson parázs összetűzések nyomán a kormányzat gyakorlatilag vereséget szenvedett. A referendum után mélypontra zuhant a magyar-magyar viszony; e kölcsönös sértődésekkel, vádaskodásokkal terhelt helyzetben a kormány nem látta értelmét újabb MÁÉRT-tanácskozásoknak. E döntést nemcsak a nyíltan Fidesz-barát, hanem még a mérsékeltnek tartott határon túli magyar pártok  - köztük az RMDSZ - is rosszallották, de nemtetszésüket fejezték ki bizonyos MSZP-s politikusok is. A MÁÉRT hivatalosan ugyan nem szűnt meg, helyébe azonban a kormányfő és a határon túli magyar pártok vezetőinek konzultációi léptek - ezzel az együttműködési formával az idő múlásával a határon túliak nagyrésze is kiegyezett.

A Fidesz a tavaszi országgyűlési választások előtt bejelentette, hogy kormányra jutása esetén még a nyáron újból összehívja a MÁÉRT-ot. A néhány hónapos csúszás okát illetően csak találgatások vannak - ebben valószínűleg közrejátszott a meghívandó szervezetekkel kapcsolatos bizonytalanság is. Mindenekelőtt az a körülmény, hogy a Fidesz által egyedüli szlovákiai  magyar pártnak elismert MKP nyáron kibukott  a pozsonyi törvényhozásból, míg a szlovákiai magyar szavazatok túlnyomó többségét megszerző Híd budapesti megítélés szerint nem tekinthető magyar pártnak.

Sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt közölte, hogy a pénteki tanácskozásra a Hídnak nem is küldtek meghívót, mivel ez magyar-szlovák „vegyes párt”, márpedig a MÁÉRT a „nemzeti érdekek képviseletére alakult legitim magyar szervezetek fóruma”. Mint hozzátette, a Híddal a kormány korrekt partneri kapcsolatra törekszik. - De a korrekt partneri kapcsolat egy dolog és a MÁÉRT-ra való meghívás az egy másik dolog - jelentette ki Semjén.

A miniszterelnök-helyettes  úgy vélekedett, hogy ha a Híd pártot is meghívták volna, akkor minden olyan nem magyar identitású szervezet is kérhetné ugyanezt, amelynek van magyar tagozata. Ez a magyar jelleg feladását jelentené, ami az asszimilációt segítené elő a környező országokban- hangoztatta Semjén.

Mint a tájékoztatón elhangzott, a kormány újraindítja a MÁÉRT mellett működő bizottságok munkáját is. A miniszterelnök-helyettes bejelentette azt is, hogy  elkészült a kettős állampolgársággal kapcsolatos tudnivalókat ismertető honlap, ahol a kérelmezők tájékozódhatnak a könnyített  honosítás legfontosabb tartalmi és technikai részleteiről.

Bugár: Egyenrangú partnerként együttműködhetünk

- Örömmel fogadtuk, hogy a magyar kormány ismét összehívta a Magyar Állandó Értekezletet, amely meggyőződésünk szerint a nemzetpolitika formálásának egyik fontos fóruma – nyilatkozta lapunknak Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke. Megkérdeztük tőle azt is, miként vélekedik arról, hogy Szlovákiából csak az MKP kapott meghívót, a Híd viszont nem.
- Ezen a fórumon csak a határon túli magyar nemzetiségi pártok vesznek részt. A Híd viszont önmagát vegyes, magyar-szlovák pártnak határozza meg, ezért a budapesti döntést indokoltnak tartjuk – közölte a pártelnök.

Megkeresésünkre Bugár Béla, a szlovákiai Híd párt elnöke elmondta, hogy a minap nem hivatalosan találkozott Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettessel. - Ebből a tervezett párbeszédből csak monológ lett, mert leginkább egymás álláspontját magyaráztuk. Mi nem etnikai alapon szerveződünk, hanem  polgári értékrendet képviselő politikai tömörülésként a szlovák-magyar együttműködés és kölcsönös megértés révén képviseljük a szlovákiai magyarság érdekeit. Abból a nyilvánvaló tényből indulunk ki, hogy eredményesek idehaza csak akkor lehetünk, ha lesznek szlovák politikai szövetségeseink. A magyar kormánynak, elsősorban a Fidesznek kell eldöntenie, hogy miként kívánnak hozzánk viszonyulni, mi készek vagyunk az együttműködésre, de egyenrangú partnerként és nem valamiféle alárendelt szerepkörben – szögezte le a Híd vezetője. (Szilvássy József - Pozsony)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.