Híd: új szerződéstervezetet kellene kidolgozni a kettős állampolgárságról

Simon Zsolt szlovákiai magyar politikus, miniszter szerint szerencsétlen lépés volt Pozsony részéről olyan szerződéstervezetet átadni Magyarországnak a kettős állampolgárság ügyében, amelyet sem a kormány, sem a koalíció nem vitatott meg.

"Ezt a tervezetet sem a kormány, sem a koalíciós tanács nem vitatta meg. Szerencsétlen lépésnek és munkadokumentumnak tartom, amelyről még a koalícióban is tárgyalni kell" - jelentette ki a Híd-Most magyar-szlovák polgári párt alelnöke, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Sme című szlovák liberális napilapban szombaton megjelent interjúban.

A magyar-szlovák kettős állampolgárságot szabályozó államközi szerződés tervezetét két hete adták át a magyar félnek. A szerződés megkötésével kapcsolatos tárgyalások megindításában január végén egyezett meg Pozsonyban a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Iveta Radicová.

Arra a felvetésre, hogy a magyar fél a szlovák javaslatot már elutasította, Simon megjegyezte: "Erről a dokumentumról talán nem fognak tárgyalni, de egy másikról, amelyet a koalíció jóváhagy, igen."  Leszögezte: Szlovákiának is érdeke, hogy tiszta legyen a viszonya Magyarországgal.

Simon Zsolt elmondta, környezetében nem ismer senkit, aki már kérte volna a magyar állampolgárságot. Arra a kérdésre, hogy ő maga kérné-e a magyar állampolgárságot, leszögezte: "Ha a Szlovák Köztársaság rákényszerít, talán igen." Részletezni válaszát azonban nem akarta.

A magyar politikus szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy azok a szlovák állampolgárok, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát, ne legyenek büntetve, s ne veszítsék el eredeti állampolgárságukat.  

A kisebbségi nyelvtörvénnyel kapcsolatban azt mondta: a Híd nem enged abból, hogy az eddigi 20 százalék helyett 15 százalékosra csökkentsék a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt. 

"A Híd ettől a követeléstől nem léphet vissza. Ez egyik alapvető prioritásunk" - húzta alá a miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.