Hiányoznak a "Fidesz-exkluzívok" Tusványoson

Félmillió új állampolgárral számol a kormány 2014-re.

Az állampolgárságnak még mindig az érzelmi vetülete a fontosabb – vélekedett Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, ahol csütörtökön Magyarnak lenni jó! címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést. Az „állampolgársági helyzetképet” Wetzel Tamás miniszteri biztos segített körvonalazni. Megismételte, amit a megnyitón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes „isteni koreográfiaként” emlegetett: a Tusványos néven is ismert rendezvénysorozat megnyitójára az állampolgársági kérelmek száma elérte a 300 ezret, és kétszázezren tettek állampolgársági esküt. A folyamat a tervezetthez képest is jól halad – húzta alá Wetzel Tamás.

Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, Albert Tibor Tusnádfürdő polgármestere és Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja
Tusnádfürdő, 2012. július 25. Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Albert Tibor Tusnádfürdő polgármestere és Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja (b-j) beszélget a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem első napján, 2012. július 25-én a romániai Tusnádfüdőn. MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Az „állampolgársági helyzetképet” Boldoghy Olivér jelenléte színesítette – azé a révkomáromi színészé, akit megfosztottak szlovák állampolgárságától. Sajnálattal állapította meg, hogy a felvidéki magyarok egyelőre nem tudják átélni az állampolgárság megszerzésének felemelő érzését. Elhangzott, hogy ősztől a kormány tovább egyszerűsíti a kedvezményes honosítási eljárást, illetve hogy 2014-re már 500 ezer új állampolgárral számolnak.

Szóba került korábban, hogy körvonalazódik a választási rendszer módosítása, viszont „újdonság” csak annyi hangzott el, hogy a külhoni magyarok alighanem levélben szavazhatnak majd. Semjén Zsolt szerint egyvalami biztos: a 2014-ben felálló parlament össznemzeti lesz, vagyis abba a külhoni magyarok is küldhetnek képviselőt, bár egyelőre nem tudni, hogyan. Idén a jelek szerint elmaradnak a tusványosi "exkluzívok" (információcsepegtető bejelentések), amelyekkel a Fidesz a korábbi években elkényeztette a „rövidnadrágos” erdélyi politikus barátait.

Szóba került a külhoniak magyarországi pártjának létrehozására tett javaslat is. Gulyás Gergely fideszes képviselő úgy vélte: az RMDSZ választói feltehetően nem díjaznák, ha a szövetség megpróbálna beavatkozni a magyarországi belpolitikába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.