Hiába remélték, Kína nem fogja megmenteni Európát

Európának magának kell rendeznie az adósságválságot - jelentette ki Cannes-ban szerdán Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő Nicolas Sarkozy frania elnöknek a Hisznhua hírügynökség tudósítása szerint.

Hu a G20-s országcsoport csúcsértekezletén vesz részt a dél-franciaországi városban. A csúcs előtt Európa vezető politikusai, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő bevonásával vitatja meg azzal a válsághelyzettel kapcsolatos kérdéseket, amely azt követően állt elő, hogy Athén bejelentette: népszavazást tart a az európai pénzügyi csomagról. A referendum tétje, hogy Görögország az eurózónában kíván-e maradni.

Hu Csin-tao a G20 szerda esti munkavacsoráján Sarkozynek kifejtette: Kína szerint Európa rendelkezik azzal a bölcsességgel és képességgel, hogy megoldást találjon erre az adósságproblémára.

Kína reméli, hogy a múlt heti brüsszeli maratoni tanácskozáson elfogadott válságellenes megállapodás alapján Európa le tudja gyűrni a nehézségeket - idézte a Huszinhua a világ második legnagyobb gazdasági hatalmának a vezetőjét. Múlt heti hírek szerint az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap (EFSF) vezetősége puhatólózó tárgyalásokra Pekingbe utazott, hátha a kínai vezetés esetleg hajlandó beszállni némi pénzzel - állítólag 70 milliárd euró körüli összeggel - az alapba.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.