Hiába büntették, újra kitűzte a székely zászlót

Újra bírságot rótt ki Adrian Jean Andrei, a székelyföldi Hargita megye prefektusa Bíró László csíkmaradasi polgármesterre, amiért az elöljáró egy ezt elrendelő bírósági ítélet ellenére sem távolította el a címeres magyar zászlót a polgármesteri hivatal épületéről.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint kedden a prefektus 9000 lejes (600 ezer forintos) bírságot rótt ki. A törvény értelmében a bírságot nem az önkormányzatnak, hanem Bírónak kell kifizetnie. A prefektus közölte, a bírsággal egy időben újabb keresetet nyújtott be a Hargita Megyei Törvényszékhez, amelyben azt kérte, hogy a törvényszék kötelezze a polgármestert a zászló eltávolítására. „Ez az én válaszom a törvény és a bírósági határozat semmibevételére" - nyomatékosította a prefektus. Hozzátette, korábban a polgármester levélben tájékozatta, hogy levette a zászlót, fényképet is küldött a zászló nélküli hivatalról, de három nap múlva visszatette azt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott Bíró Lászlót februárban 4000 lejre (266 ezer forintra) bírságolta meg a prefektus a zászló miatt. A polgármester fellebbezése nyomán a törvényszék jogerősen a prefektusnak adott igazat, de a bírság összegét 2500 lejre (166 ezer forintra) csökkentette.

A törvényszék elutasította a bepanaszolt polgármesternek azt az érvelését, hogy a címeres piros-fehér-zöld zászló nem Magyarország hivatalos jelképe, ezért nem vonatkoznak rá a más államok zászlaja kitűzésére vonatkozó törvényi előírások.

Bíró az MTI-nek elmondta, a bírságot kifizette, a zászlót pedig - mosás és vasalás után - visszatette. Kijelentette, a prefektus mostani bírságát is megtámadja a bíróságon. A 2200 lakosú Csíkmadarasnak a polgármester szerint három román nemzetiségű lakosa van, etnikai feszültségek nincsenek a községben. „2008-ban a mandátumom kezdetén tűztem ki a zászlót, ha le kell vennem, az valószínűleg a mandátumom végét jelenti” - jelentette ki Bíró.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.