Hiába tüntetnek ellene, a kormányzó nem mond le

A hongkongi kormányzó csütörtökön közölte, hogy nem mond le posztjáról, egyben párbeszédet ígért a diáktüntetés szervezőivel.

Leung Csun-jing helyi idő szerint csütörtökön nem sokkal éjfél, a diákok által megfogalmazott ultimátum lejárta előtt tartott sajtótájékoztatót.

Leung a különleges közigazgatási övezet kormányzati titkárságának vezetőjével, Carrie Lam főtitkárral jelent meg az újságírók előtt. Beszámolt róla, hogy Lam levelet kapott a Hongkongi Diákszövetségtől az "alkotmányos fejlődés" témakörében, s ezt alaposan áttanulmányozták. Mint mondta, Lam lett a felelőse annak, hogy a diákokkal mielőbb párbeszédet kezdjenek. Az elképzelések szerint az alkotmányreformért felelős munkabizottság két tagja, az igazságügy-miniszter, valamint az alkotmányi és a szárazföldi kínai ügyekért felelős miniszter találkozni fog a diákszövetség vezetőivel.

A kormányzó kijelentette, hogy a rendőrség adott esetben rendkívül visszafogottan fog fellépni a diákokkal, a fiatalokkal szemben. Ezt hangsúlyozva így fogalmazott: "megismétlem, a rendőrség a legnagyobb toleranciát fogja tanúsítani". Elismerte, hogy a kormányzó hivatalánál tüntetők békések, de megjegyezte, hogy a világon mindenütt súlyos következményekkel járna a kormányzó irodaközpontjának elfoglalása vagy ostrom alá vétele, és ezért ezt "komolyan kell kezelni".

A diákok követeléseinek legfontosabbika Leung lemondása volt, s ennek elmaradása esetén a területfoglalás kibővítését helyezték kilátásba, általános munkabeszüntetésre kívántak felhívni, illetve kormányzati hivatalok elfoglalásával fenyegettek.
Leung közölte, nem áll szándékában lemondani, "mert tovább kíván dolgozni a hongkongi választási reformon". Ezzel kapcsolatban azonban ismét leszögezte, a politikai reformmal kapcsolatos mindennemű párbeszédnek az alaptörvényre és a kínai törvényhozás által megszabott keretekre kell alapulnia.

A kormányzó és kollégája tájékoztatóján elhangzottakat élőben követhették nyomon a tüntetők, és a helyszíni online beszámolók szerint bejelentéseiket meglehetős elégedetlenséggel fogadták az utcákon lévők. Sok volt a gúnyolódó bekiabálás, de olyanok is voltak, akik azonnal egy fontos, kikötők közti alagúthoz vezető út elfoglalására akartak indulni. Ezt végül társaik megakadályozták.

Más jelentések szerint a kormányzói hivatalnál is vitába keveredtek egymással a demonstrálók, mert néhány dühös fiatal szintén egy kulcsfontosságú útszakaszt akart birtokba venni. A helyzet következtében állítólag a rendőrök rohamfelszerelést, köztük könnygáz és gumilövedékek kilövésére alkalmas fegyvereket helyeztek készenlétbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.