Hiába ködösít a szlovák kormányfő

A szlovák napilapok közül a kormánypárthoz közeli pozsonyi Pravda egyelőre nem kommentálta, a független liberális Sme és a Denník viszont élesen bírálta Robert Fico kormányfőnek azt a döntését, hogy mégis elutazik Moszkvába, a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából sorra kerülő ünnepségre.

A szlovák miniszterelnök hétfői bejelentése - mutatnak rá a pozsonyi hírportálok - nem keltett különösebb meglepetést, hiszen ezt az elhatározását már hetekkel ezelőtt az orosz külügyminisztérium, továbbá a cseh államfő szóvivője is kikotyogta. A szlovák kormányfő hivatalosan azonban aránylag hosszas hallgatást követően csak tegnap erősítette meg ezt az értesülést.

„Fico ugyan államkímélő (államalkotót azért mégsem írhatunk) megoldást választott, mert Milos Zeman cseh elnökhöz hasonlóan nem vesz részt a katonai díszszemlén, viszont nemcsak a Kreml falánál koszorúznak majd, hanem Vlagyimir Putyin ünnepi fogadásán is részt vesznek.

Kellőképpen ködösít is a miniszterelnök, hogy leplezze, hova készül a legnagyobb örömmel. Ezért utazik május 7-én a Gdansk melletti Westerpalettéba, egy nappal később Liptószentmiklósra, majd pedig Ukrajnába koszorúzni, hogy a május 9-i moszkvai útját valamivel elfogadhatóbbá tegye. Ám így is Putyin markatingkampányának egyik arca lesz. Ugyanis a legtöbb uniós politikus jól látja , hogy Putyin katonai erőfitogtatásra használja ki az ünnepséget, ezért maradnak távol" - mutat rá Peter Schutz, a Sme munkatársa.

Kollégája, Peter Morvay szerint hiába magyarázkodik a szlovák kormányfő, hogy világtörténelmi évfordulóról kíván megemlékezni, és az egykori Csehszlovákia felszabadításáért elesett szovjet hősök emléke előtt óhajt tisztelegni, amit megtehetne máshol is, például idehaza, ahogy Andrej Kiska elnök, nem pedig az ukrajnai betolakodók fővárosában. Moszkvai részvételével tulajdonképpen a Kreml jelenlegi imperialista szándékait támogatja - hangsúlyozza a szlovák publicista.

Peter Schutz úgy véli: „Putyin egyelőre nem díjazza a szlovák kormányfő magatartását, hiszen tavaly decemberben kerek-perec a tudomására hozta, hogy ha felépül a Török Áramlat gázvezeték, akkor az elkerüli Szlovákiát. A jelek szerint azonban Robert Ficónak, az egykori kommunista párttagjelöltnek az orosz medvéhez fűződő régi szerelme nem lankad. Ezért volt képes lenyelni az orosz elnök brutálisan keserű piruláját is" - vélekedik a szlovák politikai elemző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.