Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányt fogott az izraeli haditengerészet

Az izraeli haditengerészet szerdára virradóra elfogott egy fegyvereket szállító hajót az ország partjaitól mintegy 150 kilométerre - közölte egy izraeli katonai szóvivő.

Az izraeli haditengerészeti osztag tagjai egy rutinszerű ellenőrzés során elfoglalták az antiguai zászló alatt közlekedő hajót, és fegyvereket, lőszereket találtak rajta - mondta a szóvivő, de arról nem szólt, milyen fegyverekről van szó. A hajót ezután egy izraeli kikötőbe irányították - tette hozzá.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter megszemléli a fegyverszállítmányt az elfogott hajón az ashdodi kikötőben 2009. november 4-én
Israel's Defence Minister Ehud Barak looks at munitions displayed at the port of Ashdod November 4, 2009, in this picture released by Israel's Defence Ministry. According to the military the arms were found on the Antigua-flagged Francop vessel, intercepted overnight in the Mediterranean Sea, 100 miles (160 km) from Israel. Israeli naval commandos seized the ship carrying hundreds of tonnes of Iranian-supplied arms, including rockets that can hit Israeli cities, to Lebanon's Hezbollah group, Israeli officials said on Wednesday. REUTERS/Asaf Ravitz/Israel's Ministry of Defence/Handout (ISRAEL POLITICS CONFLICT MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

Izrael fő tévé- és rádióadói, híroldalai azt jelentették, hogy a hajó Iránból Szíriába tartott, és Asdodba vitték. A 10-es Csatorna tévéadó közölte: a haditengerészet előzetesen kapott információ alapján lépett fel a hajó ellen Ciprus közelében, nemzetközi vizeken.

Matan Vilnai védelmi miniszterhelyettes a katonai rádiónak azt mondta, hogy katyusák (sorozatvetőbe való rakéták) voltak a fedélzeten.

Rani Ben-Jehuda, az izraeli haditengerészet második számú vezetője utóbb úgy nyilatkozott, hogy több száz tonna fegyvert és lőszert foglaltak le.

Matan Vilnai kétségét hangoztatta azt illetően, tudta-e a hajó legénysége, hogy fegyvereket és lőszert szállítanak. Igennel válaszolt viszont arra a kérdésre, hogy a szállítmány címzettje az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollah libanoni síita szervezet volt-e.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter szíriai kollégájával, Valíd Moallemmel szerdán Teheránban tartott közös sajtóértekezletén cáfolta, hogy az elfogott hajó iráni fegyvereket szállított volna. Moallem szerint a rakomány a szíriai piacra szánt iráni fogyasztási cikkekből állt - jelentette a Press TV angol nyelvű iráni televízió.
Irán és Szíria tagadja, hogy az erkölcsi támogatáson kívül más módon is segítené a Hezbollahot.

Meg nem nevezett izraeli védelmi források szerint a hajón található fegyverek között harckocsi-elhárító rakéták és más olyan, a kézifegyvereknél komolyabb eszközök is voltak, amelyeket nyilvánvalóan az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollahnak szántak. Az izraeli hadsereg 2006-ban háborút vívott a zsidó államot rakétákkal támadó Hezbollahhal.

Megvizsgálják az izraeli hatóságok, hogy a "segélyhajónak álcázott", Francop nevű járművön "van-e olyan fejlett katonai eszköz, amelyet eddig nem használtak a térségben, s amely zavarhatná az izraeli hadsereg szabad mozgását" - közölte a katonai rádió. A közszolgálati rádió arról számolt be, hogy a hajó kapitánya lengyel állampolgár, és a legénység nem tanúsított ellenállást, amikor az izraeli haditengerészet egysége elfoglalta a járművet.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő közleményt adott ki az esetről, és ebben kijelentette, hogy a lefoglalt fegyverekkel csapást lehetett volna mérni izraeli városokra. Egy meg nem nevezett, magas rangú libanoni katonai szóvivő csak annyit volt hajlandó közölni az esettel kapcsolatban, hogy a hajót az arab ország felségvizein kívül fogták el.

Izrael már fogott el több olyan hajót - szintén nemzetközi vizeken -, amelyekről gyanította, hogy fegyvert szállítanak a Hezbollahnak vagy a Gázai övezet palesztin szélsőségeseinek. A legjelentősebb fogás 2002-ben volt: a Vörös-tengeren feltartóztattak egy teherhajót, amely 50 tonna fegyvert szállított az övezetbe.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.