Hezbollah miniszterek az új libanoni kormányban

Szaad Haríri libanoni miniszterelnök-jelölt hétfőn Bejrútban benyújtotta Michel Szulejman államfőnek az új nemzeti egységkormány névsorát, a kormányba a Szíria és Irán támogatását élvező Hezbollah is ad két minisztert - közölték illetékesek.

Libanonban öt hónapja nincs cselekvőképes kormány, azóta, hogy a Haríri vezette, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia támogatta koalíció a júniusi parlamenti választásokon legyőzte a síita Hezbollahot és szövetségeseit.

Az összes nagy politikai párt számára elfogadható kormányt tekintik a fő feltételnek ahhoz, hogy stabilitás jöjjön létre egy olyan országban, amelyet felekezetek közötti és politikai feszültség, valamint súlyos adósságteher jellemez.

Haríri több mint négy hónapig tárgyalt az ellenzékkel, munkálkodott az egységkormány létrehozásán. A Szíria és Szaúd-Arábia közötti viszony javulása kedvezően befolyásolta a bejrúti viták rendezését és a nemzeti egységkormány létrehozását.

A harminc tagú kabinetben 15 miniszter a Haríri vezette pártszövetség képviselője, tíz az ellenzékiek száma - ketten a Hezbollahtól -, öt tárcavezetőt Szulejman elnök jelöl ki, közöttük a belügy- és a védelmi minisztert.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.