Heves tűzpárbaj volt Luhanszk megyében

Két órán át tartó heves tűzpárbaj alakult ki az ukrán fegyveres erők és a kelet-ukrajnai szakadárok között hétfő este Luhanszk megyében, amiben két katona sebesült meg - közölte kedden a megye kormányzójának sajtószolgálata.
Andrij Liszenko, a kijevi elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy összesen három katona sérült meg az elmúlt egy nap alatt a harcok övezetében, haláleset nem történt.

Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó közleménye szerint a heves tűzpárbaj a megyeszékhelytől északnyugatra lévő frontvonalnál, Krimszke településnél tört ki hétfő este, a szemben álló felek nemcsak kézi lőfegyvereket, de akna- és gránátvetőket is bevetettek. A szakadárok a frontvonal általuk ellenőrzött oldalán lévő Szokilniki településről lőtték Krimszkét, ahol a tüzérségi lövedékek egy része lakóövezetbe csapódott. Az ott lakók kénytelenek voltak a városon kívüli óvóhelyekre menekülni - írta a kormányzó hozzátéve, hogy a civilek közül senki sem sérült meg.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében kedden azt írta, hogy az elmúlt éjjel összesen 26-szor lőtték a szakadárok a katonai állásokat a szakadárok, négy alkalommal vetettek be a minszki egyezményben tiltott, 120 milliméter kaliberű aknavetőket.

A támadások többsége Donyeck környékét érte, de tüzet nyitottak a Luhanszktól északra fekvő Scsasztyánál, valamint délen, Mariupol térségében is katonai állásokra.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség kedden azt jelentette, hogy két civil meghalt egy 14 éves kislány pedig megsebesült az ukrán fegyveres erők tüzérségi támadása következtében Mariupoltól északkeletre, Telmanove térségében.

Dmitro Huculjak, a hadműveleti parancsnokság egyik katonai szóvivője közben kijevi sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a szakadár csoportok egyre gyakrabban lövik egymás állásait. "Ezzel az a céljuk, hogy lejárassák és a minszki megállapodások megsértésével vádolják meg az ukrán fegyveres erőket" - jelentette ki.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői küldöttségének az ukrán médiában kedden ismertetett jelentése szerint a szakadárok beismerték, hogy zavarják a drónok, azaz pilóta nélküli repülőgépek jelzéseit. A beszámoló alapján Alexander Hug, az EBESZ-misszió helyettes vezetője múlt szombaton találkozott a donyecki szakadár népköztársaság "védelmi miniszterével". aki elismerte neki, hogy rendelkeznek olyan modern eszközökkel, amelyekkel elhallgattathatják a drónok jelzéseit. Azt is bevallotta, hogy "nem mindig" tudják megkülönböztetni egymástól az ukrán fegyveres erők és az EBESZ-misszió drónjait.

A küldöttség a jelentésben beszámolt arról is, hogy ismét "tűntek el" nehézfegyverek a szakadár oldalon azokról a tárolóterületekről, ahová a februári minszki megállapodás nyomán kellett visszavonniuk azokat a frontvonal övezetéből. Legutóbbi látogatásukkor egy 152 milliméter kaliberű tüzérségi rendszer és egy Gvozgyika (Szegfű) önjáró tarack hiányát fedezték fel.

A megfigyelők jelezték továbbá, hogy egyik csoportjukat feltartóztatták a Donyecktől 15 kilométerre északnyugatra lévő Avgyijivka településen a Jobboldali Szektor ukrán radikális szervezet önkéntesei. Az alakulat tagjai azt mondták a megfigyelőknek, hogy nem tartoznak az ukrán fegyveres erők kötelékébe, ezért nem kötelesek követni a parancsaikat. A jelek szerint a Jobboldali Szektor nem minden önkéntes csoportját sikerült integrálni az ukrán hadseregbe. Ukrán sajtóhírek szerint két részre szakadt a kijevi Majdan-tüntetéseken létrejött szervezet: egy mérsékelt szárnyra, amely kész az együttműködésre az ukrán fegyveres erőkkel, és egy radikálisra, amely ellenzi alakulatuk beolvadását a hadseregbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.