Visszaszerezték Mariupolt az ukrán kormányerők

Arszen Avakov belügyminiszter délelőtt Facebookon közölte, hogy a biztonsági erők irányításuk alá vonták a szeparatisták által uralt kerületeket a délkelet-ukrajnai kikötővárosban, és kitűzték a nemzeti zászlót a megyei adminisztráció épületeire. Hozzátette, hogy a hadművelet helyszínét kordonnal körbekerítették. A heves harcokban orosz és ukrán forrásokra hivatkozva a BBC azt írja, hogy öt oroszbarát szeparatista meghalt, négyen ukrán katona pedig megsérült. A városközpontot lezárták.

A régió más városaiból tegnap azt jelentették, hogy a szeparatisták több tankot megszereztek, amelyeket majd „a legproblémásabb régiókban" vetnek be. A Donyeck több városában is látott tankok ismét felszították a tüzet Kijev és Moszkva között. Az ukránok szerint Oroszország küldte őket – a szeparatisták nem nyilatkoznak arról, hogy honnan származnak a harckocsik –, Oroszország azonban tagadja, hogy a tankok orosz területről érkeztek volna.

Pavel Asztahov orosz gyermekjogi biztos pénteken a Twitteren írta, hogy több mint 9600 ukrán menekült érkezett az utóbbi napokban Ukrajnából Oroszországba. Asztahov közlése szerint 533 menekültet, akik között 243 gyermek van, a dél-oroszországi rosztovi régióban helyeztek el, a többiek rokonaikhoz, barátaikhoz utaztak más orosz területekre – írta az MTI. Vagyim Artyomov, a rosztovi kormányzó-helyettese a múlt szerdán arról számolt be, hogy a fegyveres konfliktus sújtotta Kelet-Ukrajnából június 2-án és 3-án mintegy hétezren érkeztek, Vaszilij Golubjev kormányzó pedig a múlt szerdán az Ukrajnából érkező "menekültáradat miatt" rendelt el rendkívüli helyzetet a térségben. A politikus az ukrajnai Luganszk és Donyeck megyével határos oroszországi régió 15 városára és határ menti járására terjesztette ki az intézkedést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.