Heves harcok Luganszknál és Donyecknél

Az elmúlt huszonnégy órában legalább húsz civil vesztette életét a Luganszkban dúló harcokban, Donyeck egyik peremvárosában pedig egy civil életét vesztette egy tüzérségi támadásban – közölte csütörtökön a megyeközpont városi tanácsa.

A donyecki városvezetés közleménye szerint a városban a helyzet továbbra is feszült, a tömegközlekedés azonban zavartalanul működik. Az előző éjjel egy kórházat is tüzérségi találat ért, ezért az egyik osztály betegeit át kellett szállítani egy másik intézménybe. 

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURY OR DEATH   Armed pro-Russian separatists stand near the body of a victim killed by a recent shelling in Donetsk, August 14, 2014. Artillery shells hit close to the centre of Ukraine's separatist
Sergei Karpukhin / Reuters

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) adatai alapján az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szeparatisták közötti harcok miatt Donyeck megyében 300 lakóház semmisült meg teljesen, 480 család, azaz több mint ezer ember maradt fedél nélkül.

Az RNBO csütörtöki tájékoztatása szerint Luganszk városának keleti részét blokád alatt tartják az ukrán hadsereg deszantos és gyalogos egységei. Az elmúlt 24 órában a szeparatisták hatszor nyitottak tüzet a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadműveletben részt vevő katonákra. Áldozatokról, veszteségekről egyelőre nem érkezett hír.

A város körül napok óta heves harcok folynak. Andrij Liszenko, az RNBO szóvivője előző nap meggyőződését fejezte ki, hogy Luhanszkot az ukrán hadsereg hamarosan visszafoglalja a szakadároktól.

Sergei Karpukhin / Reuters

Közben sajtójelentések szerint egy 19 teherautóból álló segélykonvoj indult útnak Kijevből Donyeck és Luganszk megyébe. Ugyancsak segélyszállítmányok indultak el a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségbe Harkivból és Dnyipropetrovszkból is. Makszim Burbak infrastrukturális miniszter tájékoztatása szerint 71 jármű 773 tonna alapvető élelmiszert – gabonakészítményeket, konzerveket, cukrot – szállítanak a térségbe.

A segély a Luganszktól mintegy 90 kilométerre, az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt lévő Sztarobilszk településre érkezik, ahonnan a vöröskereszt juttatja majd el a rászorulóknak. A miniszter szavai szerint ukrán katonák nem kísérik tovább a szállítmányt a szeparatisták ellenőrizte területre.  

Közben egy újabb szakadár vezető jelentette be, hogy távozik tisztéről: Valerij Bolotov, a szakadár „luganszki népköztársaság" vezetője, azaz „népi kormányzója". Egy hete az orosz állampolgárságú Alekszandr Borodaj, a kelet-ukrajnai szakadárok önhatalmúlag kikiáltott „donyecki népköztársaságának miniszterelnök" mondott le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.