Heves harcok Donyeckben

Heves tüzérségi harcok törtek ki vasárnapra virradóan Donyeckben, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok székhelyén - jelentették az AFP hírügynökség tudósítói a helyszínről.
A városközpont közeléből hallatszó tűzpárbaj helyi idő szerint hajnali két órakor vált intenzívvé. Az AFP szerint felmérni sem lehetett, hogy miben esett kár, mert reggel hat óráig kijárási tilalom van érvényben a városban. Ilyen heves harcok nem voltak azóta, hogy Kijev és a szakadárok szeptember 5-én tűzszüneti megállapodást kötöttek egymással - írja a Híradó honlapja.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) vasárnap hajnalban kiadott közleményében beszámolt arról, hogy megfigyelői, akik Ukrajnában tartózkodnak, hogy felügyeljék a Kijev és a szakadárok között szeptember 5-én megkötött tűzszüneti megállapodás betartását, harckocsioszlopokat és nehézfegyvereket láttak Donyeck és Makijivka városok mellett. Legalább 40 harckocsit és teherautót láttak Makijivka határában, egy gyorsforgalmi úton. A megfigyelők a járművek között 19, rendszám nélküli Kamaz teherautót számoltak össze, amelyek 122 miliméteres ágyúkat és jelzés nélküli sötétzöld egyenruhát viselő személyzetet szállítottak. Hat tartálykocsi kísérte őket. Az EBESZ szakértői ezenkívül láttak egy kilenc harckocsiból - négy T72-e és öt T64-es - álló konvojt is Donyecktől délnyugatra.

A BBC szerint a harcok négy nappal ezelőtt kezdődtek Donyeckben, rögtön a Kelet-Ukrajnában tartott választások után.

Szintén heves tüzérségi párbaj volt szombaton a Donyecktől északra lévő repülőtér környékén, amely az ukrán erők és a szakadárok közötti harcok epicentruma hónapok óta. Az ukrán erők közölték, hogy ezekben az összecsapásokban elesett nyolc katonájuk, és megsebesültek húszan, köztük néhány civil.

A harcok újbóli kirobbanása miatt aggodalmát fejezte ki Didier Burkhalter EBESZ-elnök – svájci elnök és külügyminiszter – is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.