Heves harcok árnyékolják be a minszki béketárgyalásokat

Ukrán tisztségviselők jelentése szerint a donyecki összetűzésekben 15 katona és 12 civil vesztette életét az elmúlt 24 óra alatt. A lázadók 13 áldozatról számoltak be.

Az ukrán hadsereg egyelőre tagadja a szeparatisták azon állítását, hogy elfoglalták Vuhlehirszk városát és körbevették Debalceve legfontosabb központját. Szombaton az ukrán védelmi miniszter, Sztyepan Poltorak elismerte, hogy a lázadók részben átvették az irányítást a központ felett. A tárcavezető hozzátette, hogy 30 ember sérült meg az elmúlt 24 órában zajló heves harcok során, 15 katona pedig életét vesztette.

Az önjelölt Donyecki Népköztársaságban 13 halottról, köztük civilekről számolt be terület helyettes parancsnyok. Eduard Baszurin hozzátette, hogy mintegy 8000 ukrán katonával néznek farkasszemet Debalceve környékén.

Az EBESZ-misszió vezetője elítélte a Donyecket ért gránáttámadást. Ertugrul Apakan szerint ismét ártatlan civileket érintett a válság, ezért sürgette, hogy akadályozzák meg a további szenvedést.

Mindeközben sürgős fegyverszüneti tárgyalások kezdődtek a fehérorosz fővárosban, Minszkben. A találkozón Ukrajna, Oroszország az oroszbarát lázadók és az EBESZ képviselői vesznek részt. A tárgyalófelek azonnali tűzszünetet sürgetnek és a nehézfegyverek minél hamarabbi kivonását is. Egyeztetnek fogolycseréről is.

Szeptemberben már megállapodtak a tűzszünetben Minkszben, de azt csak pár óráig sikerült betartani. Kelet-Ukrajnában a közelmúltban is heves harcok zajlottak.

Az EU külügyminiszterei csütörtökön tárgyaltak az Oroszország elleni szankciók kiszélesítéséről. A brüsszeli rendkívüli ülésen újabb neveket adtak az utazási tilalommal sújtottak listájához. Abban azonban nem értettek mind egyet, hogy újabb gazdasági szankciókat kellene hozni Moszkva ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.