Hetvenkét napja él szív nélkül a cseh férfi

A harminchét esztendős tűzoltó vérkeringését április harmadika óta két HeartMate II típusú szívattyú hajtja.

A sikeres orvosi beavatkozásról csupán most tájékoztatta a közvéleményt a prágai Klinikai és Kísérleti Medicína Intézetének (IKEM) képviselője.  
A több mint nyolc órás műtétet vezető Jan Pirk orvosprofesszor a Mladá fronta Dnes legnagyobb példányszámú cseh véleményformáló napilapnak elmondta, hogy a férfi szívét rendkívül agresszív, rosszindulatú daganat támadta meg, amely ellen mindenfajta kezelés hatástalannak bizonyult. Ezért döntöttek a különleges szerkezet beültetéséről.

Jan Pirk. Először sikerült két kamrát működtető szivattyúkat összekötni és összehangolni
Jan Pirk

- Többen élnek a világon olyan szivattyúval, amely a bal szívkamrát hajtja. Nekünk viszont sikerült a két kamrát működtető – különböző intenzitással működtető szivattyúkat összekötni és összehangolni – tájékoztatta az újságot a neves professzor. Közölte azt is, hogy a beteget a műtét után tizenhét napon át mesterséges alvásban tartották és csupán az elmúlt hónap végén próbálkozott ismét a járással, mert a lába elgyengült. Meg kell tanulnia kezelni is a készüléket, amely elemmel működik.

A professzor tájékoztatása szerint a férfit néhány hónapig még  kórházi megfigyelés alatt tartják. A szervezete ugyan egyelőre befogadta a gépet, viszont az agresszív sejtek újabb támadását nem lehet kizárni. - Ha minden a várakozásainknak megfelelően halad, akkor még ebben az esztendőben a betegünk felkerülhet a szívátültetésre várók listájára, s ha majd az a műtét is sikerül, akkor nyugodhatunk meg – tette hozzá Jan Pirk. Aki további kérdésre válaszolva elmondta: a prágaihoz hasonló beavatkozással tavaly Houstonban próbálkoztak, ám ott az ötvenöt esztendős beteg öt hét után kómába esett és nemsokára meghalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.