Hétszázötven euró miatt perelik a bukott államfőt

Bíróság elé kell állnia Christian Wulffnak, igaz, a korábbi korrupciós vádak jogosulatlan előnyszerzéssé, illetve jogosulatlan előnyök nyújtásává szelídültek.

A hannoveri bíróságon november elsején kezdődik az exelnök, és barátja, David Groenewold filmproducer pere, amely akár egy évig is elhúzódhat - írja a Spiegel Online.

A helyzet azonban az ügyészség és a bíróság számára is kínos, az egyetlen konkrét bizonyíték ugyanis egy 750 eurós számla még 2008-ból, abból az időből, amikor Wulff Alsó-Szászország kereszténydemokrata miniszterelnöke volt. A 750 euró, amelyet Groenewold fizetett ki a politikus helyett, egy müncheni szállodaszámlát, két vacsorát, és a Wulff gyerekére vigyázó bébiszitter költségét tartalmazta. Ezért cserébe Wulff állítólag a Siemensnél próbálta elérni, hogy a cég szálljon be Groenewold egyik filmjének finanszírozásába. Sikertelenül.

A csekélyke bizonyíték láttán az államügyészség korábban felajánlotta a Wulffnak és Groenewoldnak felajánlotta, hogy ejti a vádakat, ha belismernek és kifizetik a pénzbüntetést (Wulff esetében 20 ezer eurót). Ám erre egyikük sem volt hajlandó, mindketten ártatlannak vallják magukat és erről most bíróság papírt is szeretnének.

A Wulff elleni hadjárat 2011 őszén kezdődött, amikor a legnagyobb német bulvárlap, a Bild megírta, hogy 2008-ban a politikus félmillió eurós kölcsönt kapott egy neves üzletember-feleségtől, és válása után ebből vette az új otthonát. Az üzletember, Egon Gerkeens később külföldi utazásaira is elkísérte, vagyis felmerülhetett az üzleti és a személyes érdekek összeférhetetlensége. Wulffot, aki akkor már német államfő volt, megvádolták azzal, hogy üzletemberek meghívására nyaralt és vendégeskedett luxuskörülmények között. A politikai nyomás különösen azután nőtt meg, hogy az államfő példátlan módon telefonon megfenyegette a Bild főszerkesztőjét, hogy hagyja őt is és a családját is.

Wulff körül ezután néhány hét alatt elfogyott a levegő, és elvesztette Angela Merkel kancellár támogatását is. Amikor a hannoveri államügyészség 2012 februárjában úgy döntött, hogy a sajtóhírek kivizsgálása érdekében megfosztja immunitásától, és nyomozást indít, Wulff lemondott az állami posztról. A korábban Merkel lehetséges utódjának tartott politikus karrierje ezzel csúfos véget ért, ráadásul a házassága is tönkrement.

A német sajtóban azóta olyan írásokat is lehet olvasni, hogy talán bizonyítékok hiányában, túl korán ítélkezett a média Wulff felett, és nem adta meg neki az ártatlanság vélelmét. A perrel most mindenki a saját igazát próbálja bizonyítani.

Christian Wulff ragaszkodik az ártatlanságához
German President Christian Wulff waits for the arrival of Palestinian President Mahmoud Abbas at Bellevue castle in Berlin, January 18, 2012. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS HEADSHOT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.