Hétezer euró szivárogtatásért

Hétezer eurós pénzbírságra ítélte a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék Florence Hartmann volt szóvivőt bizalmas információk kiszivárogtatásáért.

A hétfői hágai ítélet szerint Hartmann tudatosan sértette meg a testület szabályzatát, emellett a büntetéssel a törvényszék  elrettentő példát is kíván állítani. A korábbi újságíró Florence Hartmann 2000 és 2006 között dolgozott Carla  Del Ponte akkori főügyész szóvivőjeként. Távozása után könyvet írt,  és több cikket publikált a törvényszék munkájáról. Ezekben tett  közzé néhány olyan információt, amelyet csupán belső tájékoztatásra szántak.

Sajtóértesülések szerint olyan feljegyzésekről van szó, amelyek  a délszláv háborús időkben tartott belgrádi legfőbb védelmi tanácsi  üléseken készültek, de máig titkosan kezelendők. A dokumentumok Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv államfő perében kerültek szóba.

Hartmann védői a per során azzal érveltek, hogy más újságírók  már a volt szóvivő előtt hozzáfértek az anyaghoz, és bírák is hoztak  belőle nyilvánosságra részleteket ítéletek felolvasásakor. Ezt az érvet a bírák most elutasították, és leszögezték, hogy  egy információ mindaddig bizalmas marad, amíg a testület kimondottan  másképp nem dönt. Elismerték ugyanakkor, és enyhítő körülményként  figyelembe is vették, hogy néhány részlet már valóban előzőleg  nyilvánosságra került.

A törvényszék értésre adta: azért is fontosnak tartja a bizalmas  információk titokban tartását, hogy ne könnyítsék a még folyó  háborús bűnperek vádlottjainak dolgát. Az ítélet indoklása szerint az ilyen információk  kiszivárogtatása visszatarthat egyes kormányokat attól, hogy  együttműködjenek a törvényszékkel.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy a most szóban forgó feljegyzések  adalékot jelenthettek Bosznia-Hercegovinának azokhoz a  beadványokhoz, amelyekben népirtásért igyekezett beperelni Szerbiát. Hartmann akár hét év börtönre és 100 ezer euró pénzbüntetés is  ítélhető lett volna. Korábban hozott hasonló ítéletek is beérték azonban néhány ezer eurós pénzbírsággal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.