Hetente kell jelentkeznie a rendőrségen a volt román kormányfőnek

Enyhített a román legfelső bíróság Victor Ponta volt román kormányfő hatósági felügyeletén, amelyet a vádhatóság rendelt el a korrupcióval gyanúsított szociáldemokrata (PSD) politikus ellen.

Pontát a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ploiesti-i kirendeltsége helyezte hatvannapos felügyelet alá, miután kedden újabb bűnvádi eljárás alá vonta politikai befolyással való visszaélés és pénzmosásban való bűnsegédlet gyanújával. A hatósági felügyelet elleni fellebbezést pénteken tárgyalta a legfelső bíróság.

A szombaton közzétett jogerős döntés nyomán Pontának immár szabad ügyéről a nyilvánosság előtt nyilatkoznia, és az országot is elhagyhatja, de továbbra sem viselhet fegyvert, nem veheti fel a kapcsolatot az ügy tanúival, és hetente kell jelentkeznie a rendőrségen.

Az ügyészek szerint Ponta PSD-elnökként 2012-ben befutó parlamenti helyet ígért a PSD egyik politikusának egy 220 ezer eurós illegális pártfinanszírozás fejében. A pénz állítólag Tony Blair volt brit miniszterelnök tiszteletdíja volt, aki 2012-ben előadói szerepet vállalt egy PSD-közeli alapítvány konferenciáján.

A hatósági felügyelet Pontát politikai szempontból is érzékenyen érintheti: a Szociáldemokrata Párt tavaly elfogadott etikai kódexe szerint ugyanis a PSD nem támogat olyan politikust, aki ellen - bármilyen bűncselekmény gyanújával - valamilyen kényszerintézkedést foganatosított az igazságszolgáltatás. A PSD-nek tehát kivételeznie kell volt elnökével ahhoz, hogy Ponta a párt jelöltjeként indulhasson újabb képviselői mandátumért a decemberi választásokon.

Pontát korábban okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával állította bíróság elé a DNA az úgynevezett Turceni-Rovinari ügyben. A per érdemi tárgyalása márciusban kezdődött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.