Heten tüzeltek egyszerre Obamára

Ha a leszármazottak mennyisége számít, máris garantált a republikánus siker 2012-ben.

Rick Santorum exszenátor hét gyerekét, Mitt Romney tizenöt unokáját talán még le lehetne pipálni, de ki versenyezhet vajon Michele Bachmann öt saját és huszonhárom (!) fogadott gyermekével?

Hétfő este, a jövő év eleji republikánus előcsatározások egyik fő helyszínén, az északkeleti New Hampshire államban csapott össze Barack Obama hét lehetséges kihívója. Tévévitájukat a CNN csatorna közvetítette. Közülük a "centrista" Mitt Romney, az egykori mormon misszionárius és (jóval) későbbi massachusettsi kormányzó áll a legjobban az előzetes felmérések szerint, sőt az egyik "szonda" azt mutatta nemrég (hibahatáron belül): 49:46 arányban le is győzhetné Obamát. A hetek között nem szerepeltek olyan esetleges indulók, akik nem közölték még szándékaikat, így Sarah Palin, a párt 2008-as alelnökjelöltje vagy Rudy Giuliani, New York expolgármestere.

Obama a rossz irányba viszi az Egyesült Államokat, képtelen álláshoz juttatni a 20 millió amerikai munkanélkülit (és alulfoglalkoztatottat), ezermilliárd dollárba kerülő egészségbiztosítási reformcsomagja pedig további 800 ezer álláshelyet számol fel - ezek voltak a másfél órás vita főbb csapásirányai, amelyeket illetően csak hangsúlyokban tértek el a résztvevők. - Ez fogas kérdés! - felelte kacajt kiváltva Ron Paul veterán texasi képviselő (és gyakorlott elnökaspiráns), amikor azt a kérdést kapta: tett-e valami pozitívat is a Fehér Ház jelenlegi lakója. - Barack Obama egy-cik-lu-sos el-nök! - szótagolta Bachmann, a minnesotai képviselőnő, a színpadon megígérve: "nem nyugszik", amíg amerikai elnökként el nem törli majd az Obamacare-nek csúfolt egészségbiztosítási programot. - Ehhez a szenátusban is többséget kell majd szerezni (ti. 2012-ben) - figyelmeztetett Newt Gingrich egykori házelnök.

Gingrich kampányának háza tája a napokban botránytól volt hangos: számos tanácsadója felmondott, mert úgy találta: a 90-es évek egyik meghatározó amerikai politikusa nem dobja be magát eléggé a kampánnyal járó kötelezettségekben. - Én nem politikus, hanem problémamegoldó vagyok! - játszott rá az egész politikai osztállyal szembeni ellenérzésekre Herman Cain, a "pizzakirály". A fekete üzletember az "amerikai álom" egyik beteljesítője; édesanyja még takarítónő volt. - Ahhoz, hogy visszatérjenek a gyáripari állások az Egyesült Államokba, erős dollárra van szükség, nem pedig olyanra, amelyet a (jegybank szerepét betöltő) Federal Reserve alacsonyan tart - mondta a szabadságjogok harcosaként bemutatkozó, "libertáriánus" Paul.

Ha érintőlegesen is, külpolitikai kérdések is szóba kerültek. - Itt az ideje, hogy amint csak lehet, hívjuk vissza csapatainkat Afganisztánból - szögezte le Romney. Erre Paul csak rátett egy lapáttal, mondván: nem Pakisztánt vagy Jement kell bombázni, hanem az itt (azaz Amerikában) élők gondjaival kellene törődni. - Obama hátat fordított szövetségeseinknek, ellenségeink már nem tartanak tőlünk, barátaink pedig nem bíznak bennünk - vélte Santorum. A jelenlegi elnök azt vallja, mi (csak) egyenlőek vagyunk a többi (ország) között. Holott nem vagyunk Portugália vagy Argentína! - fakadt ki Tim Pawlenty, Minnesota állam volt kormányzója. - A NASA (az amerikai űrhivatal) iskolapéldája annak, hogy a bürokrácia képtelen az innovációra! - így az űrprogram kapcsán Gingrich.

Michele Bachmann, Newt Gingrich egykori házelnök és Mitt Romney
Former Speaker of the U.S. House of Representatives Newt Gingrich (R-GA) (C), former Massachusetts Governor Mitt Romney and U.S. Rep. Michelle Bachmann (R-MN), take the stage during a photo opportunity before the start of the first New Hampshire debate of the 2012 campaign at St. Anslems College in Manchester, New Hampshire June 13, 2011. REUTERS/Shannon Stapleton (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.