Hetekig tarthat, és még nő is az árvíz

Nehéz éjszakára készül a 12 milliós thaiföldi főváros. Bangkok kormányzója, Sukumbhand Paribatra szerda este bejelentette, hogy az északról érkező árvíz újabb hulláma közelít.

Bangkok egy része már napok óta víz alá került. Így a kisebbik, belföldi járatokat fogadó Don ­Mueang repülőtéren tegnap 80 centiméter magasan állt a víz. A rendőrség már hét fő közlekedési utat is kénytelen volt lezárni a forgalom elől. A várost átszelő Chao Phraya folyó mindkét oldalán lévő házakból kitelepítik a lakosokat, a „Bangkok Hilton” néven emlegetett folyóparti Bang Kwang börtönből 600 rabot szállították át magasabban fekvő fegyintézetekbe. Megkezdték a Dusit Zooból is az állatok egy részének elszállítását. Közben megnyugtató hír érkezett a fővárostól északra lévő Nonthaburi tartományból: az egyik farmról az árvízzel együtt távozó krokodilok közül hármat is sikerült befogni.

Az árvíz nem kímélte a bangkoki templomokat sem
A man wades through a flooded temple in Bangkok October 26, 2011. Fears of flooding across the Thai capital grew on Wednesday after Prime Minister Yingluck Shinawatra warned parts of Bangkok could face inundation for up to a month, with authorities calling a special five-day holiday to allow people to leave. REUTERS/Kerek Wongsa (THAILAND - Tags: ENVIRONMENT DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY)

Jinglack Sinavatra kormányfő még kedden ötnapos tanítási és munkaszünetet rendelt el, hogy a lakosság felkészülhessen az egyre romló helyzetre. A boltokban már számos alapvető élelmiszerből, így az ivóvízből is megfogyatkoztak a készletek. Mint arról a Bangkok Post beszámolt, a miniszterelnök szerdán részt vett azon az inspekción, amelynek során a Chao Phraya folyó menti kultúrtörténeti létesítményeket, így a világhíres Nagy Palota veszélyeztetettségét, illetve az evakuálási terveket ellenőrizték. Felkeresték a Siriraj Kórházat is, ahol a 84 éves Bhumibol király most is gyógykezelés alatt áll külön lakosztályában. A miniszterelnök a sajtónak azt nyilatkozta, tart attól, hogy az árvíz akár hetekig eltarthat Bangkokban.

A több évtizede nem tapasztalt, augusztus óta tartó monszunesőzések következtében Thaiföld 28 tartománya került már víz alá, eddig mintegy 370-en, köztük számos kisgyerek vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.