Heteken belül elkészülhet az EB elemzése a magyar alkotmányról

Az EB játssza a vezető szerepet az aggályok tisztázásában, körülbelül tíz ügyben veszik górcső alá az alkotmánymódosításokat, de közben kerülni akarják az ügy túlpolitizálását.

Heteken belül elkészülhet az Európai Bizottság az alaptörvény-módosítások vizsgálatával – tudtuk meg bizottsági forrásból. Pedig kedden Olivier Bailly, a bizottság szóvivője nem akart találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mikorra készülhet el az elemzés, mely arra koncentrál, a módosítások megfelelnek-e az uniós jognak és értékeknek. A vizsgálat során elvárják a magyar hatóságok teljes együttműködését.

Barroso Strasbourgban, az Európai Parlamentben
Barroso szerdán Strasbourgban, az Európai Parlamentben

– Még korai ma kijelenteni, hogy az elemzés megerősíti-e majd az aggályainkat, de ha igen, párbeszédet indítunk Magyarországgal az ügyek tisztázására, és ha szükséges, minden jogi eszközt bevetünk, hogy megváltoztassuk a kérdéses jogszabályokat – fejtette ki a bizottság rendes déli sajtótájékoztatóján Bailly.

Úgy tudjuk, a bizottság jogi szolgálatának több csapata dolgozik a magyar jogszabályok vizsgálatán. Körülbelül tíz ügyben merültek fel aggályok, többek között az alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálása, a röghöz kötés, a büntetések fedezésére szolgáló különadók kérdése, a politikai pártok kampányának korlátozása, az adatvédelmi biztos megbízatásának megszüntetése miatt.

Forrásunk – módosítva egy korábbi álláspontot – közölte, az alkotmánynak is meg kell felelnie az uniós jognak – erre vonatkozóan az Európai Bíróságnak is vannak döntései. S bár elvileg van lehetőség az alkotmányt kötelezettségszegési eljárás alá vonni, ezt a bizottság el akarja kerülni, hiszen politikailag rendkívül érzékeny, ugyanakkor semmilyen jogi lépést sem akarnak kizárni. Forrásunk emlékeztetett, a bizottság soha nem alkalmazta a szavazatmegvonással járó hetes cikkelyt, és most is remélik, hogy a párbeszéd, és esetleges kötelezettségszegési eljárások sikerrel járnak.

Akár egy éve, most is az Európai Bizottság játssza a vezető szerepet az EU-ban az alkotmánymódosítások körüli kétségek tisztázása során. A bizottság el akarja kerüli a konfliktus kiélezését, hiszen azzal a magyar kormány mozgástere is szűkül, és Brüsszelnek az a célja, hogy így vagy úgy, de a magyar törvények megfeleljenek az uniós jognak. Jogi alapon, józanul akarnak közelíteni a kérdéshez, és kerülni az ügy túlpolitizálását. Ezért az ügyet teljesen külön kezelik a túlzottdeficit-eljárástól is.

Annak a lehetőségéről, hogy Magyarország és az alkotmánymódosítás ügye felmerülhet-e a csütörtökön kezdődő EU-csúcson, bizottsági forrásunk úgy nyilatkozott: még sosem történt a csúcsok történetében, hogy a tagállami vezetők felvetettek volna egy tagállammal kapcsolatos ilyen kényes politikai ügyet.

– A tagállamok meglehetősen diplomatikusan viselkednek egymással, ilyeneket nem vetnek fel egymás között – fogalmazott az uniós forrás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.