Hét év börtönre ítélték a volt argentin elnököt

Hét év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Carlos Menem volt argentin elnököt tiltott fegyverkereskedelem miatt. Valószínűleg soha nem fog börtönbe vonulni.

Hét év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Carlos Menem volt argentin elnököt, akit a Buenos Aires-i bíróság másodfokon már márciusban bűnösnek mondott ki tiltott fegyverkereskedelem miatt.

Az ítéletet még a legfelsőbb bíróságnak is jóvá kell hagynia, a felsőháznak pedig döntenie kell a 82 éves szenátor mentelmi jogának felfüggesztéséről, de minden valószínűség szerint soha nem fog börtönbe vonulni.

Menem, aki 1989 és 1999 között volt a latin-amerikai ország államfője, a vád szerint arra adott utasítást, hogy mai árfolyamon számítva legalább 76 millió euró értékben fegyvert szállítsanak titokban Horvátországnak és Ecuadornak, megsértve ezzel többek között a volt Jugoszlávia ellen az 1990-es években érvényben lévő fegyverembargót. Összesen 6500 tonna, eredetileg Panamának és Venezuelának szánt felszerelést - kézifegyvereket, ágyúkat, páncéltörő rakétákat és lőszert – „térítettek el” ily módon.

Menem 2001-ben öt hónapig volt börtönben az ügy miatt, majd a legfelsőbb bíróság döntése alapján szabadlábra helyezték. 2011. szeptember 13-én felmentették, holott az ügyészség nyolc év börtön kiszabását kérte. Az ügyész fellebbezett, ezt utasította el a bíróság márciusban.

A hét év börtön mellett Menemet 14 évre eltiltották attól, hogy választott tisztséget töltsön be. A bíróság kérte a szenátust, hogy szavazzon az elítélt mentelmi jogának felfüggesztéséről, de a szavazás addig nem történhet meg, amíg a Legfelsőbb Bíróság helyben nem hagyja az ítéletet, ami sokáig eltarthat. Ha a bíróság helybenhagyja is az ítéletet, nem biztos, hogy a szenátus megszavazza Menem mentelmi jogának felfüggesztését. Ezenfelül a volt elnök - ha végül mégis megfosztják a szabadságától - a büntetést letöltheti otthonában is, miután az országban minden 70. életévét betöltő rab választhatja ezt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.